Нова схема Първа работа осигурява заетост на безработни младежи
Нова схема Първа работа осигурява заетост на безработни младежи / DarikNews.bg, архив

В бюрата по труда стартира нова схема, която ще осигурява заетост на безработни младежи до 29-годишна възраст. Проектът се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" чрез предоставяне на стимули за работодателите, за да наемат на работа младежите. Схемата "Първа работа" дава възможност на младите хора да се включат в обучение чрез ваучери за повишаване или придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.

Фирмите, желаещи да наемат безработни младежи по схемата, следва да подадат заявка в бюрото по труда в съответствие със своята нужда от работна ръка, обясни шефът на бюрото по труда във В. Търново Обрешко Нечев. Той уточни, че младежите, които желаят да се включат в схемата, трябва да са до 29-годишна възраст, да са безработни и регистрирани в бюрата по труда и когато се включват в професионално обучение да притежават минималното изискуемо образователно равнище съгласно националното законодателство. За да участват в схемата младите хора трябва да подадат заявления в бюрото по труда, където ще бъдат насочени към подходящо за тях свободно работно място, обявено от работодател. 

На фирмите ще бъдат предоставени финансови средства за обучение, транспортни разходи, когато обучаемото лице е с местоживеене различно от работното и за заплати на наетите според минималните прагове за длъжностите и осигуровки. Субсидията ще бъде за период от 6 до 12 месеца, а работодателите ще могат да назначават успешно завършили обучението младежи на вече съществуващи, но свободни работни места.