/ Община Горна Оряховица

Наталия Ломако от Беларус е носителят на Гран при от тазгодишното ХІV издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”. Домакин на надпреварата, която се проведе от 19 до 21 април бе НЧ „Напредък - 1869” в Горна Оряховица.

24 деца отличи Община Горна Оряховица в конкурс за щастието

Победителката получи наградата си от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът закри музикалната надпревара с благодарност към журито за безпристрастната му работа и към участниците, вдъхновили всички с таланта си, както и с покана към всички да се срещнат отново в Горна Оряховица на 15-то издание на конкурса догодина.

Още две големи награди бяха връчени тази година, според променения регламент на конкурса. Голямата награда „150 години читалище „Напредък” отиде при Вяра Иванова от София, връчена от председателя на читалището Атанас Петров.

Три проекта в Община Горна Оряховица са одобрени по Националната програма „За чиста околна среда“

Голямата награда на спонсорите пък бе присъдена на квартет „LADY STARS“ от Добрич. Тази година в ХIV издание на Международния конкурс „Нова музика” участваха над от Румъния, Беларус, Молдова, Азербайджан, Косово, както и от водещи вокални школи от всички краища на България.

Конкурсът се организира от НЧ „Напредък - 1869“ и Община Горна Оряховица и е под патронажа на Министерството на културата. Тази година той е посветен на 150-та годишнина от основаването на читалище „Напредък” в Горна Оряховица.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател Нели Рангелова. Нейни колеги в оценяването бяха Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Десислава Станкова - един от най-успешните вокални педагози в страната и ръководител на Вокална школа „New voices” - Търговище, Гюнеш Абасова - вокален изпълнител от Република Беларус, Шеки Ходжа - композитор и аранжор от Косово, Валентин Мунтеан – композитор от Румъния.

Според статута на конкурса участниците се явиха в 2 категории – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи, и вокални формации в 2 възрастови групи. Участниците се представиха в два тура с песни по избор, без селекция след I тур.

Технологичен кабинет по природни науки откриха в СУ „Георги Измирлиев“-Горна Оряховица

От тази година бе добавен трети тур, в който се състезават участници от III и IV възрастова група и II група при вокалните формации, показали най-висок резултат в предишните два тура. Класираните за III тур се състезаваха за трите най-големи награди на конкурса - Гран при,

Награда на спонсорите и Награда „150 г. НЧ „Напредък - 1869“. За първи път публиката на конкурса имаше възможност да даде своя глас за най-добре представил се изпълнител в I и II възрастова група.

Останалите големи победители в конкурса са Вокална студия „Усмивки” от Стара Загора, получили първата награда при формациите над 13 години. Моника Петрова от София и Полина Стефогло от Гагаузия, Молдова са с първа награда при индивидуалните изпълнители в IV възрастова група. Полина получи и специална награда за изпълнение на национална песен.

12 000 лв. от бюджета е заделила Община Горна Оряховица за стимулиране на талантливи ученици

В трета възрастова група първото място е за Ангелина Гваждая от Беларус. Arsihana Luci от Македония получи специален приз за изпълнеие на авторска песен. Горнооряховчанката Кристиана Петкова пък е носител на другата специална награда в категорията - запис на българска песен в звукозаписно студио „БАЛХАРА РЕКЪРДС” – Търговище.

При най-малките големите победители са Кристина Енчева от Горна Оряховица с първо място в Първа възрастова група, както и Никол Недялкова от Шумен и Симеон Славев от Горна Оряховица - победители във втора възрастова група.

Специалната награда на председателя на читалището - диплом, парична награда и статуетка, в малките възрастови групи получи Зибар Ганбарова от Азербайджайн. Гран при в категория „Мини” отнесе Adonia - Richarda Antonescu от Румъния.

При формациите от първите две възрастови групи победител е Детска вокална група „ Пеещи камбанки” при Младежки дом - Велико Търново. Наградата на публиката при най-малките спечели Кристина Енчева от Горна Оряховица.

Публиката бе пристрастна и даде първото място на горнооряховчанина Симеон Славев във втора група. Емоника Николова – също от Горна Оряховица, получи награда за най-атрактивен малък участник.