/ netinfo
От 19 до 21 април Велико Търново беше домакин на Международното изложение „Културен туризъм“. Форумът се проведе за 15-та поредна година по инициатива на община Велико Търново и с подкрепата на Министерството на туризма и Министерството на културата на Република България, и бе организирано от Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. 

Даниел Панов бе удостоен с наградата „Златен век“

Програмата на събитието включи туристическа борса, в рамките на която туристически компании, информационни центрове, общински структури и дипломатически мисии, акредитирани в нашата страна, представиха атрактивни оферти за познавателни почивки и различни възможности за посещения на културно-исторически забележителности, фестивали и културни събития. Малко над 175 са регистрираните участници  в изложението тази година.

За първи път Международното изложение „Културен туризъм“ се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „В.Левски“ – В.Търново. Новото местоположение даде възможност за развитие на експозиционната част на форума в компактно пространство с условия за изграждане на щандове по индивидуален проект.

Велико Търново бе домакин на национална среща на туристическите информационни центрове

В перспектива това значително ще повиши атрактивността на изложението и ще даде възможност да бъдат привлечени участници, които имат специфични изисквания към своето представяне.  Отзивите на фирмите и общини, които се представиха в 15-тото издание на изложението, са изключително положителни и преобладаващата част от тях вече са изявили желание да се представят и през 2019 г.

Сред традиционните чуждестранни участници в туристическата борса във Велико Търново бяха Посолствата на Република Южна Африка, Азербайджан и администрацията на побратимения на Велико Търново гръцки град Серес. С уникална фотоизложба тази година участва Посолството на Държавата Палестина, а със щанд – Посолството на Китай и Китайския културен център. 

Паркът на миниатюрите ще посрещне 10-хилядния си посетител

Посланикът на Бразилия представи опита на своята страна в популяризирането на културни обекти и събития пред участниците в Националната среща на туристическите информационни центрове, които се събират във Велико Търново на 20 април.

За първи път в МТИ „Културен туризъм“ участваха съвместно с представителен щанд, музикално-артистична програма и поредица от срещи и събития дипломатическите мисии на страните от Вишеградската четворка.

Даденостите на ДКС дадоха възможност да бъде разгърната мащабна съпътстваща програма на изложението. Музикантите и танцьорите със своите колоритни изпълнения привлякоха значителен посетителски интерес. За активността на гражданите и гостите на Велико Търново допринесе и инициативата за популяризиране на изложението чрез томбола за посетители.

Програма за "Културен туризъм" 2018

Инфраструктурата на Двореца създаде комфортни условия, както за работа на изложителите, така и за провеждането на дискусии и презентации.

В рамките на конферентната програма на форума тази година Министерството на туризма организира Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. Д дните на изложението се проведе и ІV-та Научна конференция на тема „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, организирана от БАН. Инициативата на ЕК „Европейска година на културното наследство” като възможност за страната ни да популяризира историята, традициите и съвременните изкуства бе във фокуса на тазгодишното издание на дискусията, организирана от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, съвместно с Нов български университет.

Съвместно с Регионалната библиотека „П.Славейков“ бе организирана инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, която тази година събра 40 издателства от цялата страна,  а за 2019-та  вече се обмисля нов начин на тяхното представяне.

20% е ръстът на чуждестранните туристи в града

Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ промотира на Международното изложение „Културен туризъм“ събития, включени в културния календар на общината – III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековеете“, Международен фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“ изложението за български производители на храни и напитки „Трапезица Фест“ и др.

България очаква до 10% повече туристи през лятото

15-то издание на МТИ „Културен туризъм“ обедини усилията на администрацията в лицето на общината и „Царевград Търнов“ и културните институции и организации в града – Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий“, Регионален исторически  музей, Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“, НД „Традиция“- клон Велико Търново, НС Работилница „Седянка“, ДЮФА „Българче“ и други и този  опит ще продължи да се развива в бъдеще.
      
В рамките на конферентната програма на форума тази година Министерството на туризма организира Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. Обмисля се идеята за организиране на обучения за служителите на ТИЦ по актуални въпроси, свързани пряко и косвено с тяхната дейност. Все повече хора от общността посещават  „Царевград Търнов“ за обмяна на опит и това ни дава самочувствието да наложим Велико Търново като център в дейността на ТИЦ на национално ниво.

Изключително активна бе работа на журналистите в дните на Международното изложение „Културен туризъм“. Средствата за масова информация отговорно и коректно отразиха наситената програма на форума.

Панов: Велико Търново е на челните места по целесъобразно усвояване на европейски средства

Съвместните усилия на всички ангажирани с изложението, както и на гражданите и общността на старата столица, гарантират успеха на Велико Търново като най-атрактивната дестинация за културен туризъм. Признание за този успех бе и почетната награда, връчена от Министерството на културата на кмета на общината инж. Даниел Панов.