Велико Търново бе домакин на национална среща  на туристическите информационни центрове
Велико Търново бе домакин на национална среща на туристическите информационни центрове / netinfo
  Кметът Даниел Панов откри събитието, част от МТИ „Културен туризъм“
Велико Търново бе домакин на национална среща на туристическите информационни центрове в България. Събитието е част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда до 21 април в Старата столица, в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Форумът бе открит от кмета на старопрестолния град председател на Сдружението на общините /НСОРБ/ Даниел Панов.

Велико Търново бе домакин на национална среща  на туристическите информационни центрове
netinfo

Началото на срещата поставиха също заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, посланикът на Бразилия – Нейно превъзходителство  Ана Мария Сампайо Фернандес, Борислав Йорданов – управител на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Присъстваха представители на над 40 информационни центрове, кметове, заместник-кметове и експерти от общини.

Даниел Панов апелира към представителите на туристическите информационни центрове да бъдат още по-активни и да отстояват идеите си пред кметовете на общините. „Вие сте двигател на туризма във всяка една община. Участвайте в колкото се може повече туристически изложения както в  България, така и в чужбина. Подобни събития са успешно средство за привличане на посетители. Рекламирайте музеите, фестивалите, празниците, свързани с традициите, обичаите и фолклора, маршрутите и атракциите – от вас зависи колко успешен ще бъде маркетингът на туристическите продукти във вашите общини“, обърна се Панов към аудиторията.

Кметът на Велико Търново припомни, че още преди 14 години Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ е започнала да промотира Старата столица като целогодишна дестинация за културен туризъм в Румъния. Като резултат днес румънците са най-многобройните чуждестранни посетители.
„Унифицирайте рекламните материали, въведете тематични сувенири и дори кулинарни продукти в ресторантите, характерни за вашите региони. Те трябва да присъстват както в хотелите, така и в музейните обекти“, даде съвети Даниел Панов. По думите му, общинското търговско дружество е най-подходящата форма, под която туристическите информационни центрове могат да бъдат организирани.

Посланикът на Бразилия – Нейно превъзходителство Ана Мария Сампайо Фернандес, представи опита на чуждестранната държава в управлението на туризма и маркетинга на дестинациите и маршрутите. Отскоро в сферата се прилага политика на децентрализация, която води до устойчиво развитие на сектора. Н. Пр. Фернандес посочи, че въпреки глобалните предизвикателства туризмът остава един от най-бързо развиващите се сектори в световен мащаб. По думите й, над 8 трилиона долара са приходите от туризма в целия свят за 2017 година, а 1,3 милиарда са били туристите в световен мащаб – с около 8% повече от 2016 година.