/ DarikNews.bg, архив
Раждаемостта е на рекордно високи нива – имаме 1100 родени бебета за миналата година, безработицата е под 2%, инвеститорският интерес е висок
Велико Търново печели приза „Най-добрият град за живеене" за първи път в историята на класацията през 2013-та година, когато се случва прецедент и се налага старата столица да си раздели наградата с Бургас. Болярският град е сред най-популярните туристически дестинации у нас, а освен това е предпочитан и от множество инвеститори. Как се промени Велико Търново през последните години и в каква посока се работи в момента за повишаването на качеството на научаваме научаваме от кмета на старата столица инж. Даниел Панов.

Г-н Панов, вече сте преполовили втория си кметски мандат. Какво успяхте да промените в старата столица за последните години? 

Още от първия ми мандат целта ми е с помощта на моя екип, с помощта на великотърновци да превръщаме Старата столица във все по-добро място за живеене, за образование, бизнес, професионална реализация, култура, туризъм. Цифрите говорят достатъчно красноречиво, че сме на прав път – днес Велико Търново е град, който е сред най-добрите седем по целесъобразно усвояване на европейски средства. Раждаемостта е на рекордно високи нива – имаме 1100 родени бебета за миналата година.

Това е добрата новина! За последната година над 1200 души от други български градове, или българи, завърнали се в чужбина, са дошли да живеят в нашия град. Велико Търново е единственият град в Северна България с позитивен прираст. Безработицата е под 2%, инвеститорският интерес е висок. Само през настоящата година инвестиционната програма на общината е за 31 милиона лева, които ще бъдат вложени в градската среда, инфраструктурата, обновяване на училища и детски градини, социални центрове, спортни бази.
 
Велико Търново вече е бил носител на титлата "Най-добър град за живеене" и тази година отново се бори за приза. Кои са основните неща, заради които старата столица заслужава да спечели? 

Отново повтарям – имаме рекордна раждаемост, много хора предпочитат да се установят във Велико Търново. Какво предлага Велико Търново? Непрекъснато подобряване на градската среда, отлична образователна система – детски градини, училища и университети, инвестиции във всички сектори на икономиката, което значи нови и по-високоплатени работни места, пъстър културен живот с над 450 събития годишно, 14 изцяло обновени парка, много високо ниво на обществен ред и сигурност. Велико Търново е млад, жив и същевременно – много спокоен град.
 
Велико Търново е град, който не може да се оплаче от инвеститорски интерес - в каква посока работите, за да се повиши броят както на български, така и на чуждестранни инвеститори?

Няколко са насоките, в които работим. На първо място – развитие на отлична образователна система и осигуряване на оптимална връзка между образование и бизнес. Това вече се случва в средното и професионалното образование, ще се случи и в сферата на висшето образование.

На второ място – непрекъснато подобряване на градската среда и условията за бизнес – например, сега започва реализацията на проект за обновяване на западната промишлена зона. На трето място – стимулиране на екологични инвестиции и на IT-сектора. Вече 80 са компаниите, които развиват дейност в сферата на високите технологии и аутсорсинга. За всеки инвеститор Община Велико Търново предлага административни облекчения, индивидуално административно обслужване, развиваме и цялостна платформа с електронни услуги – това също влияе положително.

Предлагат Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Неслучайно старата столица многократно е наричана и туристическа столица на България. Какво предвиждате за привличане на туристите в града и обмисляте ли създаването на нови привлекателни атракции?

И в двата ми мандата като кмет, и преди това – като управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, работим с екипа ми по цялостна стратегия и концепция. Стараем се да поддържаме в много добро състояние знаковите забележителности, архитектурно-музейните резервати, музеите. Съчетанието между култура и история също привлича посетители – ето, например, камерен концерт на квартет в средновековна църква със запазени стенописи от времето на Второто българско царство води до т.нар. „оживяване“ на историята. Същото се случва и на Царевец, където организираме средновековен фестивал, както и големия летен оперен сезон „Сцена на вековете“, популярен в целия свят.

Стремим се непрекъснато да подобряваме  туристическата инфраструктура и да създаваме нови атракции. Ето, възстановихме историческата крепост Трапезица, Шишмановата баня, а частен инвеститор създаде първия в България завършен парк с миниатюри на обекти и забележителности от цяла България. Ще продължаваме да работим по тази стратегия, защото тя привлича туристи и удължава престоя им. Планираме още инвестиции по Царевец, Трапезица, разширяване на Мултимедийния посетителски център. Имаме и други идейни проекти, само трябва да бъде отворена мярката за туристически обекти по ОП „Региони в растеж“.

Как бихте убедили младите търновци да останат да живеят в града или пък хора от други краища на страната да изберат именно Велико Търново за свое местожителство?

На първо място – с активен диалог с тях. Много ценя мнението на младите хора, защото Велико Търново може да се похвали с будни, интелигентни и креативни млади хора. Призовавам ги да бъдат все така обществено активни и да продължават да изразяват своето мнение по различни теми, да дават предложения и идеи за различните политики.

Подобряването на градската среда, по което постоянно работим, също е начин да привлечем младите хора към Велико Търново. Създаваме по-добри условия за живот, за масов спорт, за културата и свободно време. Както вече казах, важна е инвестиционната активност. Велико Търново е един от градовете с най-голям потенциал в IT сектора, който е привлекателен за младите хора. Оптимизирането на връзката между образование и бизнес също е много важен елемент.

Вече имаме работещи решения в средното образование, което подготвя кадри за туризма, за сферата на електрониката и високите технологии, за хотелиерството. Прилагаме тези добри решения и в сферата на висшето образование – все пак Велико Търново има два университета и още два филиала. Младите хора, излизайки от училище или завършвайки висше образование, могат да си намерят добра работа във Велико Търново и тази тенденция предстои да стане още по-добра.