Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм
Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм / netinfo
Този следобед кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов бе домакин на група студенти от четири континента, изучващи туризъм във Висшето училище по мениджмънт – Варна. Студентите са от България, САЩ, Виетнам, Тайланд, Индия, Великобритания, Китай, Гърция, Русия и Йордания, а срещата е част от работно пътуване на младите хора и е инициирана от висшето учебно заведение.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм
netinfo

Кметът Панов отдели от времето си, за да запознае чуждестранните студенти с историята и духа на старата столица, а в края на срещата реши да им направи подарък, който да запомнят завинаги. Тази вечер той и екипът му ще организират безплатна прожекция на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина", за да могат гостите му да се насладят на красотата на Старо Търново.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм
netinfo

Студентите споделиха, че Велико Търново е град с жива история и култура и обещаха, че ще станат посланици на старата столица в своите държави.


"Крепостта „Царевец“ е уникално и интересно място. Направи ми силно впечатление и гостоприемството на великотърновци. Успяхме да опитаме и храната, която се предлага в местните заведения. Впечатлена съм от бирата – тя е страхотна. Хапнах и кюфтета със сос и шопска салата, която е типично българско ястие“, каза Линда, която е от САЩ, Пенсилвания.


„Аз бях на екскурзия във Велико Търново преди 7 години. От Москва съм и знам, че в България има много туристи от Русия. Едно от нещата, които най-много ми харесват във Велико Търново, е цветовете на града. Страхотно е, че в момента се правят нови зони за разходка, подновяват се тротоарите между центъра и Царевец, тъй като това ще подобри достъпността до различните туристически обекти. Велико Търново не е място, което можеш да усетиш само за 5 часа - трябва да прекараш тук поне няколко дни, за да вкусиш от всичко и да се докоснеш до културата и духа на града“, каза рускинята Олга Карнаухова, която сподели, че в момента учи български самостоятелно.


„Въпреки, че съм от България, не съм идвал във Велико Търново преди и не съм разглеждал забележителностите. Много ми харесва крепостта „Царевец“. Има много музеи, които са близко един до друг. Харесва ми имиджът на града и това, че е насочен към културното наследство на старата столица. Впечатлен съм от Мултимедийния център с восъчните фигури, тъй като доколкото съм запознат няма друг такъв музей в България“ , каза Евгени Гяуров, който е от Варна. Той отбеляза, че всичките му колеги са изключително благодарни и оценяват високо жеста на кмета за безплатната прожекция на „Звук и светлина“.

"Дискусията бе много ползотворна - говорихме за историята на Велико Търново, за паметниците на културата от четири архитектурни периода, за новите обекти – крепостта Трапезица, Шишмановата баня, Парка с миниатюрите. Обсъдихме съвременните форми за маркетинг и туристическо менажиране, опазването на културно-историческото наследство. Говорихме за приоритетните инфраструктурни проекти - довършването на магистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, както и за предстоящото обновяване на летището в Горна Оряховица", сподели инж. Панов.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм
netinfo


По време на срещата студентите задаваха редица въпроси като се интересуваха от мащабната ремонтна дейност в Стария град, от инвестициите в градската среда и туристическата инфраструктура, в социалната сфера, образователната и спортната инфраструктура.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм
netinfo

Инициативата за посещението е на Висшето училище по мениджмънт – Варна, в партньорство с Университет Кардиф Метрополитен /Великобритания/ и Сити Юнити Колидж /Гърция/. Ръководител на групата е проф. Станислав Иванов.