/ netinfo
Държави от четири континента представят културния си туризъм във Велико Търново
Държави от четири континента представят възможностите си за културен туризъм във Велико Търново. От днес до 21 април Старата столица е домакин на най-голямото на Балканите специализирано туристическо изложение, което се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Петнадесетото издание на Международната борса „Културен туризъм“ бе открито от кмета Даниел Панов и заместник-министъра на туризъма Любен Кънчев.

20% е ръстът на чуждестранните туристи в града
netinfo

„Велико Търново отново се доказва като столица на културния туризъм както в България, така и в Европа. 2018-а е Европейската година на културното наследство“, а международното изложение е част от официалния календар, с който страната ни се включва в инициативата.

Именно тук, в Старата столица, българските общини могат да представят и рекламират своите фестивали и празници, свързани с историята, традициите, фолклора, обичаите, изкуството. Предстои отварянето и на мерките по ОП „Региони в растеж“ за паметници на културата от национално и световно значение и за туристически анимации.

България очаква до 10% повече туристи през лятото

Моят призив към колегите от общините е следният – дайте още по-силен тласък на тези проекти. Така България със своето уникално и богато културно-историческо наследство ще бъде още по-желана и търсена дестинация“, каза по време на откриването Даниел Панов.

Той благодари на всички изложители за активното участие, на организаторите и партньорите – за новия и атрактивен формат на изложението, на Министерството на туризма – за подкрепата.

20% е ръстът на чуждестранните туристи в града
netinfo

В приветствените си думи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев обяви няколко добри новини – 7% е ръстът на чуждестранни посетители в България през миналата година (9 милиона туристи от други държави), а приходите от туристи са се увеличили с 8% и са достигнали 8 милиарда лева за 2017 г.

Панов: Велико Търново е на челните места по целесъобразно усвояване на европейски средства

„Тези успехи не биха били възможни без приноса на Велико Търново. С 20% са се увеличили чуждестранните туристи в Старата столица за 2017 година, а с 22% - приходите от туризъм. Тази тенденция продължава и през настоящата година, което е впечатляващо. Основата за тези постижения е, че Велико Търново прилага модела на диверсификация на туризма – тук са развити културният, екологичният, религиозният, историческият туризъм“, коментира Любен Кънчев.

Той припомни, че старопрестолният град е част от културно-историческите дестинации на Министерството на туризма „Стари градове на царе и патриарси в България“ и „Архитектура и занаяти“. Отскоро Велико Търново е част от нов маршрут за кулинарен туризъм и от платформата за бизнес и туризъм „New destinations” с инициативата „Творчеството е пътят“.

Най-големият туристически портал в Унгария рекламира Велико Търново

Над 50 изложители от България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Китай, Азербайджан, Бразилия, ЮАР и Палестина участват в престижния форум. 35 български общини, посолства, туроператори и турагенти представят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции, занаяти и обичаи.

Българското Средновековие и Възраждане оживяват по време на международното изложение. Атрактивните възстановки пресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането.

Демонстрациите са провеждани от организацията на Национален клуб „Традиция“ в Старата столица. Майсторите от Самоводската чаршия пък са създали умалена реплика на улицата на занаятите на щанда на Велико Търново.

Велико Търново бе част от форум „Креативен туризъм“ и очарова световни експерти

Акцент е бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница „Седянка“ демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан.

В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.

Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те са дело на екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен.

С артистична възстановка се представя и Община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио  „Тепм“ са са посветени на лимеца- една от най-старите храни на човечеството.

Официалното откриване бе уважено от представители на държавните институции и местната власт, посланиците на Унгария, ЮАР, Бразилия и други държави, гости на Старата столица от цяла България и чужбина.

Международното изложение „Културен туризъм“ е съвместен проект на Община Велко Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Подкрепа оказва и Министерството на туризма.

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

Съпътстващи събития са международна кръгла маса за културния туризъм, национална среща на туристическите информационни центрове, научна конференция на БАН за дигитализацията на културно-историческото наследство.

В рамките на борсата се провежда и популярната инициатива „Фоайе на книгата с автограф“, организирана от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. В дните на изложението над 40 издателства ще представят новите си заглавия, а посетителите ще могат да се срещнат с популярни български автори.

От 19 до 21 април в ДКС „Васил Левски“ ще бъдат представени и номинираните филми от Международния туристически филмов фестивал “На източния бряг на Европа“.