/ Благой Момчилов
Велико Търново отново се превърна в столица на туризма и това ще продължи цели три дни в рамките на Международното туристическо изложение "Културен туризъм" 2018. Официалното откриване на 15-тото издание на туристическата борса бе в 10.00 часа пред Двореца на културата и спорта "Васил Левски".

България очаква до 10% повече туристи през лятото

Кметът на старата столица инж. Даниел Панов първи поздрави всички участници и гости на форума и благодари на Министерство на туризма, затова, че през всички тези години е подкрепяло това изложение, благодарение на което то се е превърнало в един важен форум не само за българския туризъм, а и за този извън страната. 

Той благодари и на всички, които през последните 15 години са дали всичко от себе си, за да бъде този форум – форум на приятелство, на обмен на добри практики и на иновации в областта на туризма.

Панов: Велико Търново е на челните места по целесъобразно усвояване на европейски средства

"Този форум постави началото на културния туризъм и го заведе на едно от водещите места на туризма в България. 2018 година е Годината на Европейското културно наследство и едно от важните събития за България, свързани с този факт,  е международното изложение за културен туризъм.

Редица проекти в областта на културния туризъм  бяха реализирани от много общини в България през изминалия програмен европейски период. През тази година ще бъде отворена, по Ос 6 на Програмата „Региони в растеж“, нова програма за реставрация и обновяване на  историческото и  културно наследство, което е от национално и световно значение.

Най-големият туристически портал в Унгария рекламира Велико Търново


Така, че моят призив към българските общини е да се даде повече тласък за участие  в тях, за да може те да прославят своята история, култура, фолклор, обичаи и традиции“, заяви Панов и подчерта, че по този начин България ще се превърне в още по-известна туристическа дестинация в световен мащаб.

Зам.-министърът на туризма Любен Кънчев също излезе на сцената и припомни, че предходните 14 издания на изложението са посетени от над 30 хиляди души, а представянето си са направили над 50 страни.

Велико Търново бе част от форум „Креативен туризъм“ и очарова световни експерти

"2018  е Годината на Европейското културно наследство и годината, в която България председателства Съвета на Европейския съюз. В този смисъл ние очакваме нещо ново от този фестивал, независимо от големите успехи, които той е постигал през годините.

Искам да подчертая и, че България е една от трите страни с най-много разкрити артефакти в Европа. Това ни задължава през настоящата година да отидем още по-далече в развитието на този форум и ние го направихме.

Министерство на туризма, заедно с Община Велико Търново, които са големи специалисти в това отношение, създадохме Кръглата маса за културен и креативен туризъм.

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

Надявам се, че по време на срещите, които предстоят в следващите два дни, ще възникнат много нови идеи и начинания", заяви Любен Кънчев и подчерта, че темата за диверсифицирания туризъм в България трябва да бъде най-сериозно разисквана.

Програмата на "Културен туризъм" 2018 продължи с IV Научна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, организирана от БАН, откриване на „Фоайе на книгата“, а в 13:00 часа в "Музей „Възраждане и Учредително събрание“ започна и Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм.