Над 100 учители обсъждат как да намалее отпадането на ромските деца от училище
Над 100 учители обсъждат как да намалее отпадането на ромските деца от училище / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Над 100 учители и експерти по образованието от цялата страна участват в двудневната научна конференция „Интеркултурното образование като средство за намаляване на отпадането на ромските деца от училище”, която се проведе във Велико Търново. Форумът се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” .

По-голяма част от педагозите работят по програмата “Всеки ученик може да бъде отличник”, която се реализира в 170 училища в страната. Проектът на търновската неправителствена организация е финансово подкрепен от Тръст за социална алтернатива. Интерес към конференцията и дискусията са проявили и учители от страната, които не са включени в програмата, но работят по същата тема.

В срещата са се включили още началници и експерти от регионалните инспекторати, представители на академичната общност от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Шуменския университет и Софийския университет, експерти от Министерството на образованието и науката, образователни експерти от различни общини. Целта на националната конференция е учителите да споделят най-добрите си лични практики.

Конференцията е организирана от център „Амалипе” в партньорство с Педагогическия факултет на ВТУ,, Св.Св.Кирил и Методий”. Веднага след приключване на дискусиите, започва и среща с директорите на училищата от програмата за обсъждане на дейностите през предстоящата учебна година.