МВР: Изборният процес протича нормално, без сериозни инциденти
МВР: Изборният процес протича нормално, без сериозни инциденти / DarikNews.bg

Няма регистрирани криминални престъпления, катастрофи, пожари или аварии до 12,00 часа в изборния ден на територията на Великотърновска област, съобщават от МВР. Изборният процес протича нормално. Няма инциденти с полицейски служители или случаи на възпрепятстване на служебните им задължения.

Всичките 275 изборни помещения на територията на областта се охраняват със силите на 577 полицейски служители и 68 служебни автомобила.

Полицейските постове ще останат по местата си до приключването на изборния ден. Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на граждани, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Всички обемисти и съмнителни пакети ще бъдат оставяни извън стаите за гласуване. 

Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.
Служителите, охраняващи изборните помещения, ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и ОИК.
След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи бюлетините и протоколите от изборните места до ЦИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията.

До момента в областния ситуационен център са подадени два сигнала от Свищов. И в двата случая информацията е, че мъже продават гласове в районите на две училища, където има избирателни секции, а около тях има хора от ромски произход. И по двата сигнала са извършени проверки от служители на РУП - Свищов и нарушения не са констатирани. Образувани са преписки.