Млечните продукти във великотърновско без растителни мазнини
Млечните продукти във великотърновско без растителни мазнини / Дарик нюз

Няма констатирани несъответствия в магазинната мрежа във Великотърновска  област между съдържанието на продаваните млечни продукти и написаното върху етикетите им, съобщи началникът на ДВСК д- р Станимир Спасов. Проверките са започнали на 18 юни и ще се извършват постоянно. В Областта само едно млекопреработвателно предприятие в град Бяла Черква използва растителни мазнини в производството си, проверено е и изпълнява предписанията, информира още д- р Спасов.

От 18 юни влезе в сила забрана продукти, които съдържат растителни мазнини да носят наименованието „млечен" и производителите вече не могат да слагат върху тях етикети „сирене", „кисело мляко" или „кашкавал". Продукти със стари етикети могат да се продават в търговската мрежа до изчерпване на количествата, само ако са заредени преди тази дата. Санкцията за нарушение е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение от 3000 до 10 000 лв.

Продуктите, произведени с растителни мазнини, трябва да бъдат задължително отделени в самостоятелна витрина, или ако обектът е малък да са видимо разграничени от млечните продукти и обозначени с надпис „Продукти с растителни мазнини".