Коя е Цецка Цачева
Коя е Цецка Цачева / БГНЕС, архив
Кратка биография
Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в село Драгана, община Угърчин, област Ловеч.

Завършва задочно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

В продължение на седем години и половина е консултант на община Плевен, преди да стане общински съветник от ГЕРБ след местните избори през 2007 година. На местния вот тогава тя е кандидат за кмет на Плевен, но остава трета в надпреварата.

На парламентарните избори през 2009 година е водач на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевенски район е и избрана за народен представител.

На първото заседание на 41-вото НС е избрана за председател на парламента, като подкрепата си да заеме поста дават 227 народни представители. Близо четири години по-късно Цачева е избрана за депутат и в 42-рото Народно събрание.

През 2014 година влиза и в 43-ото Народно събрание като депутат и още на старта отново става парламентарен шеф с подкрепата на 219 свои колеги.

Цецка Цачева е първата жена, оглавила българския парламент, при това два пъти.

През 2016 година ГЕРБ я номинира за кандидат за президент. Цачева и кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев печелят 21.96% от гласовете на първия тур и отиват на балотаж срещу кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от ИК и подкрепена от БСП, която получава 25.44% от вота. На балотажа двойката претендент на ГЕРБ за Дондуков 2 получава 36.16 процента от гласовете и губи изборите. Двойката Радев-Йотова побеждава със значителна преднина, след като печели подкрепата на 59.37 на сто от избирателите.

За предсрочния парламентарен вот през пролетта на 2017 година Цачева е втора в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ, но остава вън от 44-ото Народно събрание, тъй като кандидати, поставени по-надолу в листата, получават повече преференциални гласове и успяват да я изместят.