Експерти обсъдиха равният достъп на ромите до качествено образование
Експерти обсъдиха равният достъп на ромите до качествено образование / netinfo
“Равният достъп на ромите до качествено образование” обсъдиха на семинар директори на училища, учители и представители на Институт “Отворено общество” във Велико Търново. На форума бе представен доклада на Института, в който се отправят конкретни препоръки към българското правителство в областта на образователната интеграция на ромите. Изследването включва анализ на отделни случаи в общините Николаево, Велико Търново и Видин.
Изготвянето на доклада е част от международен проект, който следи напредъка в сферата на образованието в деветте страни-участнички в “Десетилетието на ромското включване 2005-2015”.
Докладът алармира за продължаващата сегрегация на деца от ромски произход в ромски училища и в специализирани учебни заведения, ниската посещаемост в предучилищните паралелки, слабата познаваемост на българския език и ранното отпадане от училище на деца-роми.
Какво показва анализа за Великотърновска област, чуйте в прикачения файл от заместник председателя на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” Теодора Крумова.