Документален филм  за Йоан Предтеча прожектират във ВТУ
Документален филм за Йоан Предтеча прожектират във ВТУ / DarikNews.bg, архив

Документалният филм на National Geographic "Свети Йоан Предтеча и Кръстител" ще бъде показан във ВТУ като част от програмата за честването на Деня на народните будители. Прожекцията ще се състои днес от 16,00 ч. в университетската аула. Филмът ще бъде представен от проф. Казимир Попконстантинов. Режисьор на филма е Ноел Докстадер.

Реликвариите и мощите на св. Йоан Кръстител, открити на остров Св. Иван от екипа на  проф. Попконстантинов, заедно с директора на бургаския музей Цоня Дражева и доц. д-р Росина Костова от Великотърновския университет, в сътрудничество с Димитър Недев и ръководения от него Археологически музей в Созопол, предизвикаха огромен медиен и научен интерес у нас и в чужбина. Събитието бе отразено от BBC, CNN, The Wall Street Journal Europe.

Филми за откритието бяха направени от БНТ, bTV и Нова телевизия, както и от най-голямата бразилска телевизия Globo и немската ZDF. National Geographic Channel засне документален филм, за осъществяването на който финансира проект за изотопен и ДНК анализ на мощите в университетската лаборатория в Оксфорд и Университета в Копенхаген.

Резултатите показаха, че мощите принадлежат на човек, живял между 50 г. пр. Хр. и 70 г. сл. Хр., който произхожда от района на Близкия Изток и е имал диета, богата на протеини. Всички тези данни намират пълно съответствие с библейската история за св. Йоан Кръстител и потвърждават изключителната автентичност на находката. Филмът на National Geographic Channel имаше премиера в САЩ и Канада на 5 април тази година.