Цветомира Пандова за втори път е световна шампионка по муай тай
Цветомира Пандова за втори път е световна шампионка по муай тай / Личен архив

За втори път състезателката на великоткърновския клуб „ЧаНа” /б.р. в превод от тайландски означава победа/, Цветомира Пандова стана световна шампионка по муай тай. Първенството на планетата за жени се проведе в Патая /Тайланд/. На финала при жените в категория до 54 килограма възпитаничката на треньора Досьо Досев разгроми представителка на Франция с 5:0 съдийски гласа и завоюва златния медал. Любопитно е, че първата си световна титла Цветомира спечели отново в Тайланд, само че в Банкок през 2012 г., но в категория до 51 кг. Пандова тренира муай тай при великотърновският треньор Досьо Досев от шест години. Шампионката на планетата започва да се занимава с таекуондо още на седем години, след това тренира известно време джит кондо. Шестнайсетгодишна се ориентира към кик бокса и започва да печели републикански титли. След като става студентка във Великотърновския университет Пандова се концентрира върху муай тай. Преди титлата в Банкок е била втора и трета в света, вицеевропейска шампионка и многократно №1 у нас.

“Упоритостта, дисциплината и постоянството в тренировките направиха Цветомира Пандова отново световна шампионка”, коментира Досьо Досев, който два пъти е участвал на световни първенства в Тайланд, където е изкарал и треньорски курсове.

В родината на муай тай българските национали извоюваха 6 титли, 2 сребърни и 3 бронзови медала. В отборното класиране България за първи път в историята на световни първенства по муай тай е на първо място при участието на спортисти от 51 държави.