/ снимки: Кирил Кирилов
В парада, по случай Деня на победата - 9 май, ще се включат жители на областта, които имат близки, участвали във Втората световна война и антифашистката борба

„Безсмъртният полк” ще шества за първи път Велико Търново в Деня на победата - 9 май. В парада ще се включат жители на областта, които имат близки, участвали във Втората световна война и антифашистката борба. В знак на почит те ще носят портрети на своите родственици. 

Честването на Деня на победата в старата столица ще започне в 16.00 часа в парк „Марно поле”. Тези, които искат да се включат в „Безсмъртния полк”, трябва да отидат половин час по-рано на чешмата на Ротари клуб. Там на всички минувачи в парка доброволци ще раздават Георгиевски лентички. 

Шествието ще тръгне в 16.00 часа и ще мине през парка. В 16,30 часа на сцена пред входа на Летния театър ще започне концерт. В него ще се включат възпитаници на Младежкия дом от Детска вокална група „Пеещи камбанки” и Виргиния балет. По същото време в парка деца без ограничения във възрастта ще сътворят заедно 20-метрова рисунка. Малките художници ще рисуват по темата „Пусть всегда будет солнце!”, а най-добрите автори ще получат награди.

Събитието по повод 73-годишнината от края на Втората световна война се организира от Руски клуб „Заедно” и Национално движение „Русофили” във Велико Търново. Тези, които искат да се включат с портрети на своите близки в „Безсмъртния полк”, трябва да се свържат със Светлана Шандрова, председател на „Заедно”. Тя е създала организация за разпечатване на фотографиите и подсигуряване на дървените стойки за тях. 

През 2016 г. България стана част от световното движение „Безсмъртен полк”, в което участват 40 държави, а с шествие се включват повече около 40 български града. Инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия. В шествието в Москва се включват около половин милион души, сред които и президентът Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

Телефон за връзка със Светлана Шандрова - 0887/ 947-599.