5 млн. лева компенсации получават овцевъдите, отварят пазара за агнешко към Арабския свят
5 млн. лева компенсации получават овцевъдите, отварят пазара за агнешко към Арабския свят / снимки: DarikNews.bg
5 млн.лв. компенсации получават овцевъдите, отварят параза за агнешко към Арабския свят
53054
5 млн.лв. компенсации получават овцевъдите, отварят параза за агнешко към Арабския свят
  • 5 млн.лв. компенсации получават овцевъдите, отварят параза за агнешко към Арабския свят

5 млн. лева компенсации ще получат българските овцевъди заради високите цени на горивата, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри на национален събор на овцевъдите край Арбанаси. От 2009 година секторът се подпомага от държавата чрез национални доплащания. Субсидията се увеличават всяка година, посочи министърът.

Тази година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък, уточни Мирослав Найденов. По думите му Гергьовден е последният възможен шанс овцевъдите да реализират продукцията си и в момента цената на агнешкото е възможно най-ниската. Тази година заради кризата в Гърция няма търсене на агнешко от южната ни съседка. Затова пък пазарът се отваря към огромния Арабски свят, който не е засегнат от кризата, информира министърът. Той посочи, че Катар, Саудитска арабия и Турция са изявили желание да изкупуват българско агнешко.

5 милиона агнета годишно се внасят само в Саудитска арабия. За съжаление страната ни в момента не разполага с такива количества и производството ни е далеч под тази цифра, но пасищата ни са налице, коментира земеделският министър. Според него, който иска да се занимава с овцевъдство го чакат добри дни. Този бизнес ще става доходоносен, тъй като вносът на агнешко в ЕС е над 60 %, заяви Найденов.

Чуйте го в звуковия файл.

След като откри първия по рода си у нас събор на овцевъдите Мирослав Найденов разгледа изложението, което е подпомогнато от министерството с 50 000 лв. В двудневните атракции участват над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

Уникалният събор се организира от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която е най-голямата овцевъдна организация в страната.

Официални гости на откриването на сцената на Петропавловския манастир бяха представители на Министерството на земеделието и храните, депутати, кметовете на Триградието - Даниел Панов, Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова, представители на земеделски институции. Съборът започна с водосвет, отслужен от великотърновския митрополит Григорий, и пищна фолклорна програма.

Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете и могат да разгледат изложение на породисти коне и кучета, както и да опитат от 30-те чевермета на открито.

Допълнителна атракция за посетителите са демонстрациите на Прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Хората ще чуят и видят овчарски песни и танци от Родопите и гайдари от Калофер. За доброто настроението през целия ден и вечерта ще се погрижат оркестър "Канарите", народната певица Ана Борисова, Северняшкия ансамбъл, поп- фолк звездата Ивана, както и актьорите Краси Радков и Виктор Калев.