/ netinfo
Изминалата 2017-а е най-успешната за Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново от 1990 г. насам. Храмът на Мелпомена в старата столица е поставил рекорди по всички показатели – приходи от спектакли, брой зрители и изиграни представления. 

На близо 200 000 лв. възлизат приходите от продажба на билети през миналата година, а сравнение с 2016 г. парите са с около 40 000 лв. повече, отчете директорът на театъра Васил Вълчев. 160 са изиграните представления през 2017-а, при 145 за предходната година.

Общо 30 000 души публика са аплодирали спектаклите на търновския театър, докато през 2016 г. в салоните за постановки на МДТ са влезли с 5000 души по-малко. Спектаклите на сцените в старата столица са гледали 8530 зрители, а в турне в различни населени места в страната – още 21 500.   

Търновският театър гостува с две безплатни представления в мола

През последната година успяхме да постигнем финансова стабилност, което ни позволи да увеличим заплатите на всички щатни служители в МДТ средно с 10 %, заяви театралният шеф. Със заработените приходи ръководството на театъра е покрило всички текущи разходи за 2017 г. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през тази година, дори да го увеличим, допълни той. 

Още през 2016 г. театърът успя да възроди турнета, като тенденцията се запази и през миналата година, когато бяха обхванати 40 селища в цялата страна. Възстановени бяха редица стари дестинации, но успяхме да завоюваме и нови сцени, обясни Васил Вълчев.

Той посочи, че най-силен месец за МДТ е бил октомври, когато артистите са изиграли 31 представления. Тогава те са представили своите постановки в 15 града в страната, а спектаклите им са били аплодирани от близо 7500 зрители. В някои от градовете трупата е имала по четири представления на ден. 

Със седем премиерни спектакли и концерти може да се похвали за 2017 г. търновският театър. Музикалният отдел е работил над концерт спектакъла „Музикални копнежи”, мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и по едноименната пиеса на Добри Войников, симфоничния концерт за празника на Велико Търново и гала спектакъла „Искряща Коледа”. „Измамникът Тартюф” по Молиер, „Хъшове” по Иван Вазов и „Няма да платим” по Дарио Фо са новите заглавия в афиша на драматичния състав.

Най-играните музикални заглавия през годината са „Криворазбраната цивилизация”, мюзикълът „Четиримата близнаци” на композитора Георги Костов и оперетата „Цигански барон” на Щраус, които са донесли и най-много приходи на МДТ. От репертоара на драмата най-много представления имат „Хъшове”, „Госпожа Министершата”, както и детските заглавия „Карлсон и дребосъчето” и „Тримата братя и златната ябълка”.