12 изявени червенокръстци награждава БЧК В. Търново
12 изявени червенокръстци награждава БЧК В. Търново / netinfo

Дванайсет отличници на БЧК ще бъдат наградени по повод Международния ден на Червения кръст - 8 май, съобщи председателят на Областния съвет на организацията Димитър Русев. Награждаването ще стане на коктейл за доброволците на Червения кръст в ресторант “Интернационал” във В. Търново. 3 750 са членовете на БЧК на територията на Великотърновска област, информира Димитър Русев. Той припомни, че през миналата година Областният съвет на БЧК е подпомогнал 760 деца в риск и 4 500 социално слаби граждани. С помощта на немския червен кръст от град Лауфен, 43 деца преболедували туберколоза получават ежемесечно пакети с храна на стойност 40 лева. Зелено училище във Вонеща вода е организирано за 50 момичета и момчета от помощното училище в Ново село, с които са работили 13 доброволци от Германия. От 1 февруари насам 70 деца от училище “Теодосий Търновски” във В. Търново получават ежедневно топъл обяд като средствата са осигурени от инициативата на БЧК “Подари обяд”.

До края на годината приоритет в работата на Областният съвет на БЧК ще има обучението на кандидат - шофьорите за оказване на първа помощ на пострадали при катастрофи. Съвместно с Регионалния инспекторат на МОН обучение по първа помощ ще преминат и учителките и помощния персонал в детските градини, както и началните учители. Предвижда се опреснителни курсове да преминат и служителите на Пътна полиция и Регионалното звено за противопожарна и аварийна помощ.

8 май е Международен ден на Червения кръст от 1949 година. Това е рожденния ден на създадетеля на организацията швейцарецът Анри Дюнан.