11 населени места няма да избират селски кметове
11 населени места няма да избират селски кметове / DarikNews.bg
Закриват 11 кметства в Община Велико Търново
44917
Закриват 11 кметства в Община Велико Търново
  • Закриват 11 кметства в Община Велико Търново

В 11 населени места в община Велико Търново няма да се провеждат избори за селски кмет. Тези кметства предстои да бъдат закрити с решение на местния парламент, съобщи главният секретар на общината Мина Илиева. Според промяна в Закона за административно-териториалното устройство, трябва да се закрият кметствата с население под 350 души. Във Великотърновска община това са Арбанаси, Вонеща вода, Дичин, Малки чифлик, Миндя, Никюп, Къпиново, Плаково, Русаля, Хотница и Шереметя.

Селски кметове ще могат да избират жителите в останалите 13 населени места на общината - Балван, Беляковец, Водолей, Дебелец, Килифарево, Леденик, Ново село, Присово, Пчелище, Ресен, Самоводене, Церова кория и Шемшево. Досега в Общинската избирателна комисия са се регистрирали за участие в местните избори само четирима от досегашните селски кметове - Малина Попова на Присово, Радослав Христов на Балван, Албена Беренска на Беляковец и Христо Христов на Ново село.

В момента, в който Общинската избирателна комисия ги регистрира, те са длъжни да подадат молба за отпуск и да посочат кой ще ги замества по време на предизборната кампания, обясни Илиева. По закон заместник може да стане само секретарят на съответното кмитство, стига да не участва и той като кандидат за кмет. Ако има такъв прецедент, тогава се командираво служител от общинския отдел ГРАО.

Надявам се до 29 септември, когато е последната редовна сесия на Общинския съвет, да имаме всички имена на кандидат-кметовете в населените места и техните заместници, за да може списъкът да бъде утвърден от общинските съветници, коментира Илиева. В противен случай ще трябва да се свиква извънредна сесия по време на предизборната кампания, което ще усложни процудурата, тъй като и голяма част от настоящите общински съветници също ще се в кампания, добави главният секретар на общината.

Чуйте повече в звуковия файл.