Зърнопроизводител №1 в региона: Чакаме много лоши реколти от ечемик и рапица
Зърнопроизводител №1 в региона: Чакаме много лоши реколти от ечемик и рапица / БГ АГРО АД

За разлика от пшеницата, която е с добри показатели тази година, реколтите от ечемик и рапица ще бъдат много лоши. Прогнозата е на председателя на управителния съвет и основен акционер в "БГ Агро" Ненко Ненков, един от водещите зърнопроизводители в страната и най-големият в региона.   Пред Дарик Ненков отбеляза, че положението при рапицата е особено критично. Реколтата от тези култури ще повлияе върху себестойността на други стоки в страната, предупреди земеделецът. Тепърва ще разберем какъв ще е добивът от царевица, която по световните пазари е поскъпнала с до 28%. „Царевицата е култура, която може да даде и много, и нищо”, коментира Ненков.

Резултатите от жътвата на пшеница са много добри, потвърди Ненко Ненков, но уточни, че миналата година добивът е бил с 5-10% по-висок, а на места дори с 20%. Бавното поскъпване на пшеницата от средата на миналия месец вече е овладяно и в момента зърното се търгува на цена 420-440 лв на тон, в зависимост от региона. Според Ненков това е реалната цена за България. Нашият пазар не зависи от американския, където заради голямата суша пострада добивът на пшеница, а цената й достигна до 355 долара за тон. Няма как да бъдем изолирани обаче, тъй като пазарите си влияят, каза зърнопроизводителят.

Зърненият баланс на страната е вързан и тазгодишната реколта е с изключително добри хлебопекарни качества, каза вчера председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева. На свой ред министърът на земеделието коментира, че многото и качествена пшеница в България не означава, че ще ядем евтин и вкусен хляб, тъй като зърното е борсова стока.

Близо 4,2 млн тона пшеница с много високо качество е прибрана при тазгодишната жътва, сочат данните на земеделското министерство. Това е повече от прогнозните резултати. Има и запаси от зърно от миналата година. Тазгодишната реколта е с изключително високи показатели и зърнения баланс в страната е обезпечен, обясни председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева: „Хлябът на българина ще бъде гарантирано качествен и ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт в Европа. И цените, и пазарът се определят от търсенето и предлагането", каза тя.