„Зелен” регистър ще озаптява безразборното строителство във Варна
„Зелен” регистър ще озаптява безразборното строителство във Варна / снимкa: Дарик Варна

Варна вече има разработен кадастър на зелената система. Публичният регистър на озеленените площи, дълготрайните декоративни дървета и дървета с историческо значение ще дава възможност за мониторинг на състоянието на откритите озеленени площи, различните видове растителност в тях и тяхното управление.

Разработването на регистъра е отнело близо 4 години. В него поетапно са инвестирани близо 150 000 лева общински средства. По създаването на регистъра са работили две поколения студенти по архитектура във ВСУ „Черноризец Храбър" и външни ландшафтни експерти, разкри ръководителят на екипа. Според проф. Тодор Булев изследване на откритите зелени пространства, като елемент на градоустройственото проектиране, се прави за първи път в България.

„Регистърът ще дава възможност за наблюдаване на растителността във Варна, за което хората много страдат и изживяват, за това къде нещо е застрашено и къде новото строителство може да свърши някоя беля", коментира проф. Булев.

„За мен като автор това е преди всичко кадастър на откритите зелени пространства. Как ще се използва от тук нататък зависи изцяло от Община Варна. Може да го сложи в едно чекмедже и повече да не го погледне. А може и обратното - да го превърне в една много важна балтия, с която да сече разни мераци", отбеляза още ръководителят на екипа, разработил системата.

С приемането на регистъра ще бъде преустановено безразборното презастрояване върху залени площи в града, убеден е бившият общински съветник Огнян Къчев, Като инициатор за създаването на системата той заяви, че с данните в нея ще трябва да се съобразява всеки един архитект, при разработване на ПУП-ове. Регистърът ще бъде опорен план на Зелената система към ОУП на Варна.

Въвеждането в действие на „зеления" регистър ще намали напрежението сред гражданите при санитарна сеч, смята главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Според него системата ще предотвратява възможностите за измама. В проектната документация някои архитекти си позволяват да прикриват част от наличното озеленяване, а заработването на регистъра ще предотвратява подобни конфузни ситуации. Освен това „зеленият" кадастър ще помогне за планиране на компенсаторните програми за озеленяване.

„Много е хубаво, че имаме наредба, която казва: Отсичаш едно, засаждаш три, но към момента се сее хаотично. До боровете в Алеята на космонавтите има три елхички и пише, че някой е направил компенсаторна програма. И защо точно там? Защото няма конкретна стратегия. Този регистър всъщност ще покаже къде има възможност да се реализират такива програми", коментира главният архитект.

Преди да влезе в действие, „зеленият" регистърът трябва да бъде одобрен от Общинския съвет. Разработката ще бъде внесена за гласуване в зала „Пленарна" веднага след като бъде актуализирана към днешна дата, обяви зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов. Той увери, че системата ще бъде актуализирана ежедневно, с което вече се занимава назначен за целта общински експерт.

Извън регистъра засега остава главното зелено богатство във Варна - Морската градина. Причините са реституцията, липсата на геодезическа основа и че градината е исторически парк, обясни авторът проф. Булев.