Затворник се жалва от етническа дискриминация
Затворник се жалва от етническа дискриминация / netinfo
Решение на Варненския районен съд по гражданско дело за дискриминация бе потвърдено на последна инстанция от Върховния касационен съд. Делото е образувано преди 3 години по искова молба на затворник-мюсюлманин, излежаващ доживотна присъда във варненския затвор. Тогава Халил Хасан предявил иск срещу Министерство на правосъдието за 7500 лева неимуществени вреди, нанесени му в резултат на дискриминация на етническа и религиозна основа.

Хасан е претендирал, че според установения режим на хранене в общата столова на затвора, той не могъл да спазва изискванията на своята религия да не приема храна от изгрев до залез слънце през периодите на Рамазан. Въпреки отправените от Хасан молби до затворническата администрация, не получил право да се храни отделно в килията си, докато на друг затворник самостоятелното хранене в килията било разрешено по други причини.

С решение от януари миналата година Варненският районен съд отхвърля предявения от Халил Хасан иск, като приема, че по отношение на него не е налице дискриминация.