Започна строителството на нов водоснабдителен клон в Боровец
Започна строителството на нов водоснабдителен клон в Боровец / netinfo

С първа копка, която направи временно изпълняващият длъжността кмет на Община Варна Коста Базитов, започна строителството на нов клон от водопроводната мрежа в селищното образование “Боровец”. На събитието присъстваха и кандидатът за кмет на ГЕРБ Кирил Йорданов, кандидатите за общински съветници от листата на партията Николай Апостолов, Иван Луков и Станислав Иванов, както и жители от местността.

Стойността на водопроводната мрежа, която ще се изгради е 240 000 лева. Нейната дължина ще бъде 1200 метра. Проектът ще бъде изпълнен от „Пътища и мостове”. Определеният срок за завършване на процеса е два месеца, разясни кандидатът на ГЕРБ за градоначалник. Той представи и намерения за реализиране на подобни проекти занапред. Той поясни, че това зависи, както от общинските средства, така и от онези суми, които ще бъдат усвоени от европейските фондове и ще отидат за изграждане на водопроводи и канализация. Йорданов заяви, че гаранцията за това, което ще се случи в следващите години, е това, което се е случило до момента. Това е усвояването на средствата по ИСПА в размер на 25 млн. евро, което приключва през декември.

Водоснабдяването на селищно образование Боровец-юг стартира през 2007-а година . Общият обем на работа, възложен от община Варна, е на стойност 1 млн. 660 хил. лева. В това число влиза изграждането на главен водопроводен клон за допълнително водоснабдяване на Боровец-север и Боровец-юг, клон за снабдяване с вода на селищно образувание Ракитника, изграждане на два резервоара за водоснабдяване на Зеленика и Прибой с обем по 500 кубически метра. Изграждането на новия водопроводен клон, който е трети по ред, е проектиран през 2011 година и предвижда обща дължина от 2500 метра. От първия етап, който ще се реализира до края на годината, е планирано да се ползват около 500 домакинства. Вторият етап на проекта ще се изгради със средства на общината през 2012 година.

През 2008 година са изградени два главни водопроводни клона с обща дължина 3250 метра.  От 2007-а година досега община Варна е издала 97 броя разрешения за строеж на водоснабдяване на селищни образувания на Боровец-юг, на частни възложители, с приблизителна обща дължина 17 000 метра.