/ община Сливен
Синята зона в центъра Варна, чийто старт се отлага на няколко пъти, ще бъде пусната „съвсем скоро”, обяви управителят на „Общински паркинги и гаражи” Младен Иванов. Той обаче не се ангажира с конкретна дата, тъй като все още не е положена маркировката на няколко улици. 

Маркирането за Синя зона продължава край Морската градина

В началото ще има гратисен период и водачите няма да заплащат, но неправилно паркираните коли ще бъдат репатрирани. 

Собствениците на автомобили, които живеят в обхвата на синята зона между булевардите “Христо Ботев“, “Мария Луиза“,  “Осми приморски полк“,  “Цар Освободител“,  “Приморски“ и улица“Девня“, вече могат да подават заявления онлайн на сайта www.varnaparking.bg или в центъра за обслужване на ул. „Александър Рачински” 29.

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа

Според адреса си попадат в една от четирите подзони (виж картата на следващата снимка), на които е разделен центърът на Варна, и само в нея ще могат да паркират чрез абонамент. Неговата цена за първи автомобил е 5 лева за месец или 55 лева за година, а за втори – съответно 10 и 110 лева

карта синя зона варна
снимка: Община Варна

За търговци и юридически лица месечният абонамент е 150 лева, а годишният – 1650. 

Разрешеното кратковременно паркиране в синята зона е до 3 часа, като час престой ще струва 1 лев. Вече функционира мобилно приложение, чрез което водачите ще могат да заплащат. Другите варианти са чрез смс или в търговски обекти. 

За какво и колко ще плащаме в бъдещата Синя зона?

На водачи, които поради незнание вече са платили онлайн, ще им бъдат върнати парите, заяви Младен Иванов. По думите му „любопитни граждани” са махнали найлоните от знаците за синята зона, за да „видят какво има”

Разчистването на улици заради Синята зона продължава

В синята зона ще има 2600 места, от които повече от 100 ще са за хора с уреждания. Работното време ще е от 9:00 до 19:00 часа. В събота и неделя паркирането ще е безплатно, като следващата година ще се преценява дали да бъде таксувано през летните месеци. 

Според предварителните разчети до 2021 г. приходите от платеното паркиране се очаква да бъдат 27,7 млн. лв., а печалбата – 7,7 млн. лв. В синята зона ще бъдат изградени и 22 станции за зареждане на електрически автомобили.