/ БГНЕС
За живеещите в обхвата на бъдещата Синя зона във Варна са предвидени преференции само за две коли на семейство. За една кола ще се плаща по 5 лева на месеца, а за втора – 10 лева.

Ако фамилията има трета или четвърта кола, то паркирането й ще става по общите условия. Това обясни шефът на фирмата „Паркинги и синя зона” Младен Иванов пред общинските съветници от правната комисия. 

Предвид предстоящото въвеждане на Синя зона бяха направени промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени, като бяха добавени и цените за платеното паркиране.

Синята зона във Варна - безплатна за паркиране и зареждане на електромобили

Първият етап на "синята зона" – зона „Център”, ще обхване центъра на морския град в карето от Младежкия дом до Аспарухов мост и между морето и булевардите „Мария Луиза” и „Христо Ботев”. Вторият етап  - зона „Широк Цетър”, ще бъде въведен 12 месеца по-късно и паркирането ще стане платено в района, заключен между Бизнес хотела, Колхозния пазар, Окръжна болница, кметство „Приморски” и Военноморското училище.  

Паркирането в Синя зона ще струва 1 лев на час.  Кратковременното паркиране ще се заплаща по 3 начина – с СМС, с интернет приложение „Виртуален паркинг метър” и в брой в търговски обекти. Технологиите, използвани за плащане, ще се базират на проверка на регистрационните номера на автомобилите.

Живеещите в обхвата на зоната ще плащат за локално паркиране по 5 лева на месец или 55 лева на година за първи автомобил. Търговците ще плащат по 150 лева на месец или 1650 лева на година за зона „Център” и 120 лева на месец  и 1320 лева за година в зона „Широк Център”.

Служебният абонамент за зона „Център” ще е 350 лева на месец или 3850 лева за година. За зона „Широк Център” цената ще е 300 лева месечно или 3300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на Синята зона цената на служебния абонамент е 120 лева на месец или 1320 лева на година. 

Цените са базирани на аналогични цени за паркиране в други градове на страната и цените за кратковременно паркиране, действащи към момента във Варна. По-ниски са от тези в София и са аналогични с цените в Пловдив и Бургас, посочи Младен Иванов.   

Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Вторите ще бъдат отдавани под наем на компании и техният брой ще бъде ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани за специални поребители като полиция, община, хора увреждания. 

Зона „Център” ще разполага с 3200 места, от които 110 ще са за хора с увреждания. Разрешенията за живущи в зоната ще са 2500, а за фирми в зоната – 200. Служебните абонаменти ще са 100.

Зона „Широк Център” ще разполага с 4000 паркоместа, от които 150 ще са за хора с увреждания. Разрешенията за живущи в района ще са 3500, а за фирми – 100. 

Очакваните годишни приходи от Синята зона са над 5,1 милиона лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК