Кметът на Варна Иван Портних
Кметът на Варна Иван Портних / netinfo
Наесен може да започне изграждането на "детелината" край Слънчево
Кметът на Варна в интервю за Дарик
94178
Кметът на Варна в интервю за Дарик
  • Кметът на Варна в интервю за Дарик
Водят се разговори за провеждане на рокфестивал във Варна. Това обяви в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних. Той разкри, че се обсъжда варианта рокфестът да се проведе догодина край плажа в кв.”Аспарухово”.

„Там има всички предпоставки да се направи едно такова прекрасно събитие, което да стане и дългосрочна традиция”, добави Портних.

Това лято Варна ще е домакин на рап концерта „One love”. Турнето на рапъри от България и Македония ще премине през Варна през август, а кметът го определи като „много интересна инициатива”.

BEBE REXHA е голямата звезда на MTV Presents Varna Beach, ясни са всички изпълнители 

Концертът MTV Presents Varna Beach ще има огромен ефект за града, защото Варна ще получи реклама по всички канали на MTV по света, изтъкна  кметът на морската столица. „Сами разбирате, че ние не можем да си платим тази реклама никак, защото изисква огромни средства”, коментира той.

Ефектите от това, че тази година е Европейска младежка столица, са много, отбеляза кметът. По думите му навсякъде в Европа младите хора знаят, че Варна е Европейска младежка столица през 2017 г. Много важни за града са и косвените ефекти, сред които навлизането на нискотарифните авиокомпании и превръщането на Варна в туристическа дестинация за 4 сезона.

Портних: Промяната на Варна върна интереса към града ни

Изграждането на „детелината” на магистрала „Хемус” край село Слънчево може да започне тази есен, прогнозира Иван Портних. В момента текат процедурите по отчуждаване на имоти в района и проектиране. Новият транспортен възел ще осигури връзка с терените край летището, което ще стимулира допълнително икономическото развитие в района и разкриването на нови работни места.

Във Варна много активно се работи по редица важни проекти. Над 150 милиона лева са осигурени за тази и следващата година по европейски проекти и програми, изтъкна още варненският кмет.

Предстоят сериозни инвестиции и в други сфери. През близките месеци изцяло ще бъдат реновирани 7 училища, две професионални гимназии, Музикалното училище и 3 детски градини. Сериозни инвестиции се насочват и към Морската градина и парковата среда там.  

След края на активния туристически сезон във Варна ще започне ново мащабно обновяване на основи пътни артерии. То ще обхване булевардите „Васил Левски”, „Приморски”, „Първи май”, „Народни будители”, „Мара Тасева” в „Аспарухово” и др.

Стартът на Синята зона зависи от това колко ще време ще отнеме процедурата за SMS паркирането, която се провежда в момента. Вече е приключила процедурата по избор на фирма изпълнител, която да реализира Синята зона.

Варненският кмет призова шофьорите да не паркират до уличните контейнери за смет. Това затруднява сметоизвозването, тъй като блокира достъпа на техниката до контейнерите.  

Общинските и държавни терени в ромския квартал „Максуда” ще бъдат оградени с цел там да не се допуска ново незаконно строителство и поддържане на площите чисти, каза още Иван Портних. Той уточни, че оградите ще бъдат изградени след приключване на процедурата по избор на изпълнител.

През последните няколко години в ромската махала са премахнати над 130 незаконни обекти, изградени върху частни или общински терени.  Предстои събарянето на други 25 незаконни постройки, за които има влезли в сила заповеди. Към събаряне и тук ще се пристъпи след приключване на процедурата по избор на изпълнител, обясни Портних

„Процесът в „Максуда” не е спрял. Отделят се и много усилия за работа с хората на терен. Усилията на социални и здравни работници, медиатори и психолози от Общностния център за деца и семейства са насочени към поетапно интегриране на общността. Не е лесно, но се работи в тази посока”, увери варненският кмет.

Целият разговор с Иван Портних е в прикаченото аудио.