Иван Портних
Иван Портних / netinfo
Аспаруховият мост ще се ремонтира лента по лента, за да се избегнат задръстванията
Промяната на Варна не остава незабелязана
93036
Промяната на Варна не остава незабелязана
  • Промяната на Варна не остава незабелязана
Вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост може да започне от първата седмица на април. Това заяви за Дарик кметът на Варна Иван Портних. В интервю за предаването „Зала Пленарна” той обясни, че ремонтът и финансирането за него зависи от служебното правителство, „но се върви в тази посока”.

Ремонтът трябва да приключи до началото на активния туристически сезон. Той ще обхване част от съоръжението, която не е ремонтирана от 50 години, посочи кметът.

Организацията на движение ще бъде така направена, че да не се затваря изцяло платното в посока кв.”Аспарухово”, а лента по лента. Целта е да се избегнат огромните задръствания, които се получиха при първия етап от големия ремонт на Аспаруховия мост миналата година.

„Всеки ремонт създава неудобство. Дори и вкъщи, когато правим ремонт. Ясно е, че ще има определени неудобства, но пък си струва, защото след това общите ползи ще са значително по-големи”, изтъкна варненският кмет.

Изключително бързо ще се случи и реализацията на проекта за „детелина” на магистрала „Хемус” край Игнатиево. По този начин ще се изведе от Варна трафикът от север. „Детелината” ще даде възможност и за връзка с крайезерния път и територията между магистралата, летището и езерото, която е предмет на сериозен инвеститорски интерес.

Община Варна не разполага с територии за развитие на производствени, логистични и всяккъв подобен  вид бази. Затова пък разполага с най-ценния ресурс – човешкия, какъвто са младите и образовани хора. Именно поради тази причина Варна се обединява със съседните общини, които пък имат територия, посочи Иван Портних.  

Варненски общини обединяват усилия в привличането на инвеститори

Има вече конкретен инвеститорски интерес към зоната за иновации, която обединява даденостите и възможностите на Варна  и  още три общини  - Девня, Аксаково и Белослав. Има интерес за изграждане на производствени и логистични центрове, разкри кметът на морската столица.

По думите му развитието на града в последните две години и половина не остава незабелязано от бизнеса и останалия свят като цяло. Промяната в облика на града възвърна интереса към Варна като дестинация за туризъм, инвестиции и образование.

„Амбицията ни е Варна да стане привлекателен център за младите хора, които да получават тук образованието си и след това да останат в града и да получават наистина добри доходи”, отбеляза Портних.

Ранните записвания на всички основни туристически пазари са високи като нива. Това дава гаранция, че тази година туристическият сезон ще бъде по-успешен от миналогодишния.

„През последните две години и половина успяхме да покажем, че градът може да се развива на различна скорост. Вярвам, че това, което е започнало, трябва да продължи. То не би могло да се довърши, ако нямаме стабилна държава”, каза още варненският кмет.

Целият разговор с Иван Портних е в прикаченото аудио.