Ремонтът на Аспарухов мост приключва тази седмица
Ремонтът на Аспарухов мост приключва тази седмица / БГНЕС, архив
Вторият етап от ремонта на Аспарухов мост може да започне през следващата седмица. Стартът на строителните дейности е планиран за 15 март, но все още няма издадена заповед от агенция „Пътна инфраструктура”.

Новината съобщи първо общинският съветник от БСП Милена Георгиева, която във „Фейсбук” написа, че е разговаряла с шефа на Областно пътно управление инж. Румен Илиев, а ремонтът ще струва 3,57 млн. лв.

Пред Дарик инж. Илиев потвърди, че фирмите изпълнители имат пълна готовност и налична техника да започнат работа след седмица. Изготвена е и временната организация на движениe, като се чака единствено заповед от агенция „Пътна инфраструктура”.

Вторият етап ще обхване II, IV и VI мост – огледалният участък на този, който беше ремонтиран миналата година.  

Дейностите ще включват смяна на фугите, разширяване на пешеходните конзоли, поставяне на нови парапети, подмяна на хидроизолацията и преасфалтиране. Средствата ще са с 230 хил. лв. по-малко от първата фаза, тъй като няма да бъдат сменяни лагери на съоръженията.

Ремонтът отново ще бъде извършен от фирмите „Инжстрой” и „Хидрострой”, които миналата година свършиха огледалния участък за по-малко от два месеца. Ако метеорологичните условия позволяват, очакванията са този път да приключат работа още по-бързо, защото не се налага смяна на лагерите. Иначе определеният срок е 1 юни, каза още инж. Русев.

Според него строителните дейности няма да предизвикат задръствания като миналата година. Движението от Варна за „Аспарухово” ще се извършва в едната лента, докато в същото време се ремонтира другата. Автомобилите няма да бъда пренасочвани в платното в другата посока.