/ live.varna.bg
Кметовете на Варна и Аксаково Иван Портних и инж. Атанас Стоилов и зам.-кметовете на Белослав и Девня подписаха меморандум за икономическо сътрудничество между четирите общини. Обединението ще бъде регистрирано като юридическо лице, което ще може да търси финансиране и да участва в работата по европроекти. Идеята е да се създаде зона за иновации, която да обедини даденостите и възможностите на четирите общини, и така те да станат по-атрактивни за привличането на инвеститори, обясни Портних. 

„В последно време във Варна пристигат инвеститори в различни сфери, но не винаги общината може да отговори на изискванията им по отношение на територии и логистика. Обединяването на потенциала на общините, техните инфраструктурни дадености, човешки ресурс и възможности, ще даде комплексни решения за всякакъв тип инвеститори“, коментира варненският кмет, който даде примери с детелината на Игнатиево, изграждането на втори Аспарухов мост и др.

Зоната за иновации ще бъде от полза и за местния бизнес, който вече работи в четирите общини, увери Портних. 

„Общините и бизнесът ще могат да рекламират на инвестиционни форуми и така ще имат възможност да разширят дейността си. Това пък ще доведе до повишаване на доходите и разкриване на нови работни места“, добави той.

Плюс за потенциалните инвеститори е не само развиващият се потенциал на четирите общини, но и отварянето на целогодишни полети до нови дестинации. Така Варна и регионът ще могат да се достигат по-лесно не само от туристи, посочи Портних. Той подчерта, че зоната за иновации ще остане отворен формат за присъединяване на съседни общини.