/ netinfo
„Получихме потвърждение, че Варна е избрана за Европейски град на спорта през 2019 година. Титлата ще ни бъде връчено официално на 4-ти декември в Брюксел. Втората добра новина е, че догодина отново ще бъдем столица на ветрилата - Международната ветроходна регата "Толшипс" ще стартира от Варна“, съобщи пред журналисти кметът Иван Портних.

От Асоциацията на европейските столици на спорта очаровани от видяното във Варна (СНИМКИ)

Миналата седмица Варна бе посетена от експерти от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES EUROPE ), които оцениха кандидатурата ни за Европейски град на спорта с 84,5 точки от 100 възможни.

Делегацията, водена от Хуго Алонсо - генерален секретар на ACES, заедно с останалите членове - Лукас Ворел, Виченцо Лупатели, Франсоа Ноел и Анатоли Илиев, обиколиха различни спортни съоръжения във Варна, след което изгледаха специалната презентация, представяща възможностите и приоритетите на града в областта на спорта и активния начин на живот. На финала на срещата Хуго Алонсо обяви, че той и колегите му са останали очаровани от видяното във Варна.

Кметът Иван Портних посрещна делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта

Преди ден бе получено официално писмо от ACES EUROPE до Община Варна, в което се казва: „Поздравления за наградата! Вашият град наистина е добър пример за спорт във всички области, свързани със здравето, интеграцията, образованието и уважението, които са основните цели на ACES EUROPE".