/ Дарик, архив
Над 11 000 лева са приходите през юли само от кратковременно паркиране в синята зона във Варна. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов след края на заседанието на правната комисия към местния парламент. „Очаквам след 13-ти август, когато реално ще заработи зоната и ще се налага техническо средство тип „скоба“, тези приходи да са малко спрямо това, което сме планирали“, допълни той.

Подадени са близо 1500 заявления за локално паркиране в „синята зона“

По думите на Иванов, все още има доста нарушители и неправилно спрели коли, но в сравнение с преди месец са в пъти по-малко. „Това ми дава основание да вярвам, че след няколко месеца ще виждаме само правилно паркирали автомобили в зоната“, изтъкна директорът на общинското предприятие.

Старт на синята зона

Пред съветниците той обясни защо по настоящ адрес човек не може да се регистрира за локално платено паркиране. „Използвахме опита на Бургас и София, които имат горчив спомен в това отношение. В морския град например много от жителите на кв. „Меден рудник“ са представяли фиктивни договори за наем и са ползвали правото, а целта е само живущите в обхвата на синята зона да могат да паркират с преференции“, каза Иванов.

Една от темите на днешното заседание на правната комисия беше именно синята зона. Съветниците бяха запознати с искането на управител на варненска компания за преразглеждане на режима за таксуване за представителите на бизнеса в зоната. Бизнесменът настоява за намаляване на цените за служебния абонамент и за облекчения в случаите, в които фирмата е купила няколко карти за платено паркиране.

Пускат синята зона съвсем скоро, живущите в центъра вече могат да подават заявления

В отговор Младен Иванов заяви, че за да може да се предложат промени в Наредбата за организацията и движението на територията на Община Варна, е необходимо синята зона да има история. „Няколко месеца след реалния й старт ние ще можем да направим обективен анализ.

Поемам ангажимент тогава да организирам среща с представителите на бизнеса и да обсъдим ситуацията, и ако има предложения за корекции, те да бъдат своевременно внесени за разглеждане в Общинския съвет“, посочи Иванов. Той каза още, че в най-скоро време предстои да бъде обявена обществената поръчка за новите „паяци“, електромобилите и хибридните коли за ОП „Общински паркинги и синя зона“.

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа

На днешното си заседание съветниците от правната комисия одобриха нова наредба за привличане и насърчаване на инвестиции с общинско значение във Варна. Приети бяха и  промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.