Възстановяват паметник на загиналите от Осми приморски полк в Македония
Възстановяват паметник на загиналите от Осми приморски полк в Македония / netinfo

100 000 лева са нужни за възстановяването на офицерско гробище на Осми приморски полк в Македония. Гробището се намира в село Хума, в двора на селската църква и в момента е силно запуснато и повредено от времето, обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Във Варна той се срещна с Инициативния комитет, учреден за възстановяване на офицерското гробище.

Там са били погребани 16 полкови офицери. Историческите данни сочат, че в района има и две братски могили, в които са погребани 771 войници от варненския пехотен полк. Точното им местонахождение все още не известно. Всичките военни са загинали при битката за Яребична, обясни Димитров.

„Лесно и бързо може да възстановим офицерското гробище, но, по моя преценка, трябва да положим усилия, освен за гробището, и за мястото около него. То е в двора на църква, която е запусната. Гледаме да направим ихтибар на местните. Ще им оправим и църквата, и двора - това ще предложа сега на Инициативния комитет", сподели шефът на Националния исторически музей.

Възстановяват паметник на загиналите от Осми приморски полк в Македония
netinfo

В Македония има общо 471 български гробища. Всички те са били безмилостно разрушени през 1966 г, по инструкции от Белград, припомни историкът. Идеята е тези, които са били край фронтовата линия, да бъдат възстановени за честванията по случай 100 години от Първата световна война през 2015 г.