Във Варна не останаха въздържатели
Във Варна не останаха въздържатели / DarikNews.bg, архив

13 на сто от представителите на социално значими професии във Варна приемат алкохол всеки ден, а други 14 % посягат към чашката 3-5 пъти седмично. Това показва проучване на „Лига на умерените" - сдружение, създадено през август миналата година с цел предоставяне на информационна и здравна помощ по темата за алкохолната зависимост.

Едва 4 на сто пийват веднъж на няколко месеца, показва проучването, проведено миналия септември. Анкетирани са работещи в сферите държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт. Сред интервюираните във Варна са служители в общината и държавни институции, банкови служители, съдии, адвокати, журналисти, учители, шофьори на таксиметрови коли и автобуси, като мъжете и жените са почти поравно.

Близо 1/3 от анкетираните обикновено консумират по 1-2 бири, а 1/5 са посочили 1-2 чаши вино. От 50 до 150 мл концентрат по време на един прием консумират 12% от включените в изследването.

Какво се разбира под умерена консумация на алкохол?

По едно малко питие с вечерята няколко пъти седмично или по питие с приятели 1-2 пъти седмично не се брои за рискова консумация. Според Световната здравна организация увреждаща алкохолна консумация е повече от 21 стандартни питиета седмично за мъжете и 14 за жените, или при повече от 5 дни в седмицата, независимо от вида и количеството. За едно стандартно питие се приема малка халба бира, чаша вино или 20 мл концентрат.

Жените все по-често посягат към чашката

Мъжете по-често злоупотребяват с алкохол, но все повече жени, при това на добри позиции в обществото, посягат към чашката, забелязал е доц. Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация. Според него социалните роли са вече разменени - по-слабия пол са вече мъжете, докато жените трябва да се справят с много задължения. От там започват да имат проблемите на силния пол.

Алкохол за готин живот

Все по-често към алкохола посягат подрастващите. Според тийнейджърите пиенето е начин да направят живота си готин. Зачестяват и случаите, когато младежите комбинират алкохола с медикаменти, алармира доц. Кожухаров.

Цял живот българинът пие

Животът ни започва, продължава и завършва с алкохол. Още при разждането има поводи за черпня, детето се възпитава да пие, особено когато е момче, и в края на живота се прощаваме пиейки. Толерантна към алкохола е и религията ни, отбеляза специалистът.

Зависимите към алкохола варненци най-често пият водка, ракия или друг домашно приготвен алкохол. Като цяло концентратът е предпочитан от алкохолиците. Рядко зависимите към алкохола осъзнават, че имат проблем.

За да не се неглижира проблемът с алкохолната зависимост, „Лига на умерените" стартира кампания в 6 големи града на страната, сред които е и Варна. Като част от инициативата кофи за смет ще се сдобият с надпис „Не изхвърляй живота си на боклука".