пари
пари / dariknews.bg,архив
Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна от 6 октомври тази година и измени от „домашен арест“ в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на Ибрям Тасмов от Провадия, разследван за извършване на банкова дейност без разрешение. Втората съдебна инстанция уважи частния протест на прокуратурата, срещу първоначално определената по-лека мярка за неотклонение и задържа обвиняемия под стража в съдебната зала.

Лихвар, карал длъжница да проституира, се прибира у дома

Пресслужбата на апелативен съд припомня, че 41-годишният провадиец е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУП-Провадия затова, че в продължителен период от време (от м.май 2015 до началото на м.октомври 2017 г.) извършвал незаконна банкова дейност, от която получил значителни неправомерни доходи. От дома на обвиняемия били иззети множество доказателства, сред които и тетрадка, в която е водена отчетност на дадените заеми и на взетата лихва за тях. Описани са имена и суми в лева, в евро, плюс лихвите, които трябва да бъдат получени.

Предоставянето на парични суми срещу лихва за определен период е банкова дейност, припомнят от прокуратурата, а за нея е необходим лиценз и разрешение. В дома на Тасмов били намерени близо 10 000 лева, злато, чиято предварителна оценка възлиза на около 100 000 лева, както и 10 автомобила, оставени като залог за дадени заеми, а ключовете за тях се съхранявали от обвиняемия. Органите на реда открили и иззели множество оригинални нотариални актове за собственост на недвижими имоти. 

Днес обвинението представи, а съдът прие като писмени доказателства документи, с които полицаите официално са предупредили бащата и брата на обвиняемия да не продължават със заплахи и с опити за въздействие върху свидетели на разследването.

Задържаха лихвар, намериха в дома му злато, пари и автомобили

След преценка на наличните и на новите гласни, писмени и веществени доказателства Варненският апелативен съд намери, че те обосновават предположението за авторството на деянието, в което Тасмов е привлечен като обвиняем. Показанията на множество свидетели кореспондират с иззетите от дома на Тасмов доказателства.

Този съд намира, че първата съдебна инстанция е подценила високата обществена опасност на деянието. Става въпрос за интензивна престъпна дейност, извършвана в продължителен период от време – деяние, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10  години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, съдът може да конфискува част или цялото имущество на дееца. Реална е и опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение Ибрям да извърши престъпление.

Вкарват в затвора мъж, тормозил до смърт леля си

В своето определение съдът записа, че за двете малолетни деца на обвиняемия, както и за жената, с която живее на съпружески начала могат да се грижат роднините, с които живеят под един покрив. Има доказателства и за активната роля на съпругата на Ибрям в разследваната дейност, които следва да бъдат преценени от разследващите.