/ Guliver/Getty Images
Лихвар от Провадия беше пуснат под домашен арест от Окръжния съд във Варна. 41-годишният Ибрям Т. беше задържан миналата седмица, като в дома му бяха открити оригинални документи на нотариални актове на имоти на различни лица, чанта с ключове на автомобили, паркирани до дома му и оставени като залог, близо 10 000 лева и около 2,5 кг злато на стойност 100 000 лева. От жилището му беше иззета и тетрадка, в която мъжът записвал длъжниците си, на които давал кредити с лихва 50 процента

От прокуратурата обявиха, че ще протестират определението на съда. Според държавното обвинение мярката за неотклонение не е адекватна за извършеното от обвиняемия деяние, което е с висока степен на обществена опасност и законът наказва със затвор от 5 до 10 години. 

Задържаха лихвар, намериха в дома му злато, пари и автомобили

Размерът на предвиденото наказание е достатъчен мотив Ибрям, чийто прякор е Кючука, да се укрие. Той може да заплашва свидетели по делото и да ги подбужда към лъжесвидетелстване, за което разследването вече разполага с данни. На бащата на обвиняемия е съставен протокол за предупреждение, след като е заплашвал трима свидетели по делото, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.      

В хода на разследването вече са разпитани 10 свидетели, получили заеми. Една от тях е разкрила, че заради просрочие на кредита си, лихварят поискал тя да работи за него като проститутка. 

Безработният Ибрям Т. демонстрира висок стандарт на живот. Той вече е осъждан за кражби. Окръжната прокуратурае наложила възбрана върху негов недвижим имот – жилищна сграда с гараж и магазин, както и върху негов автомобил.