Варненската полиция уплашила автокрадците, те се изнесли към Шумен
Варненската полиция уплашила автокрадците, те се изнесли към Шумен / DarikNews.bg, архив

Главният секретар на МВР Георги Костов определи като много положителна тенденция в работата на варненската полиция намаляването на кражбите на автомобили. Има чувствителен спад от над 10% на този вид престъпления във Варненско, което се дължи на активната и коренно променена работа на областната полиция, заяви той. За сметка на това автокрадците атакували Шуменско, коментира Костов.

За година двойно се е вдигнала разкриваемостта на джебчийските кражби. С 2,3 пъти е повишен броят на заловените дилъри на дрога. Около 12% по-малко са и домовите кражби, обясни главният секретар.

Практиката с командироване на полицаи, които да оказват помощ по време на активния туристически сезон, ще продължи, увери той. Трябва обаче да се прецизира точно от какви служители има нужда. За изминалата година на територията на Варна са извършени близо 800 престъпления по-малко в сравнение с предходната. Постигнато е по-високо ниво на сигурност през летния сезон.

Варненската полиция показва много добри резултати. Преди година тя бе на последно място по показатели, сега е по средата - на 15-то в цялата страна, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, която се запозна с дейността на Областната дирекция на МВР. Тя има успехи и по линия на разкриваемостта и като справяне с отделните типове престъпления, посочи министърът.

Около 23-ма са дисциплинарно наказаните служители на варненската полиция, посочи нейният шеф ст. комисар Даниел Пашов.