Варна се включва в Международния ден на интензивното ходене
Варна се включва в Международния ден на интензивното ходене / снимка: dnevnik.bg

Варна ще се включи в Международния ден на интензивното ходене, съобщиха от Дирекция „Младежки дейности и спорт“ към общината. Проявата тази година е на 17 октомври, събота. Организатори са Българската асоциация спорт за всички, община Варна и туристическото дружество „Родни балкани“.

В морската столица събитието е с начален час 10. Обособени са два сборни пункта. Първият е на обръщача в кв. “Вл. Варненчик”, а лъчът поема по посока Овчарска поляна. Водач на групата ще бъде Жени Тонева. Вторият сборен пункт е при Терапията, а маршрутът е Телевизионната кула - Царска вода – Виница. Водач на групата е Владимир Неделчев.

Международният ден на интензивното ходене се провежда в рамките на програмата „Спорт за всички”. В световен мащаб тя се организира от Международната асоциация спорт за всички и се провежда всяка година през октомври от 1992 насам.

В България събитието ще се състои за 17-и пореден път, тази година - под патронажа на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Идеята на подобни прояви е да бъдат привлечени повече хора – без значение от възрастта, за системни занимания с ходене за здраве. Доказано е, че ходенето спомага за поддържане на добра кондиция, работоспособност и дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Кампанията има за цел да популяризира здравословния начин на живот.