Варна с ремонтиран център до края на 2014 г., пристанището може да бъде отворено за посетители
Варна с ремонтиран център до края на 2014 г., пристанището може да бъде отворено за посетители / снимки: „Одесос 2012”

Центърът на Варна трябва да придобие нов облик до края на 2014 г., след като Община Варна подписа договора за старта на строителството по първия етап от проекта на пешеходен ринг. Фирмата изпълнител - Обединението „Зебра трафик“, има срок от 11 месеца да приключи ремонтите дейности, обхващащи зоната от Катедралата до хотел „Черно море”. Пешеходните настилки, чиято обща площ е 30 дка, ще бъдат изцяло подменени с гранитни и клинкерни плочи. Проектът включва още цялостна смяна на уличното осветление, озеленяване на зони за отдих, обособяване на шест площада, изграждане на два нови фонтана и ремонт на този пред Съдебната палата, както и реконструкция на градинката зад сградата на Операта, където ще бъде изградена голяма детска площадка.  

Изпълнението на проекта, който е на стойност над 4.6 млн. лв., ще започне веднага след приключване на подмяната на подземната инфраструктура, извършваща се в момента. Строителните дейности ще бъдат разделени на няколко етапа, за да не се пречи на движението на пешеходците. Една от част от ремонта трябва да завърши до началото на следващия летен сезон, през който строителните дейности ще бъдат замразени за три месеца. Кметът Иван Портних, който присъства на подписването на договора, изрази надежда, че изпълнителят  "Зебра трафик" ще завърши обекта предсрочно. Това обаче зависело от сроковете за доставка на материалите.

Все още не са избрани производителите на плочите, които ще бъдат поставени. Гранитните павета, които ще са с обща площ 19 дка, ще бъдат внесени вероятно от Китай, а клинкерните – от европейска държава, заяви управителят на "Зебра” Николай Димитров.

Варна с ремонтиран център до края на 2014 г пристанището може да бъде отворено за посетители
netinfo

Демонстрация на използваните материали ще бъде направена на няколко квадратни метра в района около т.нар. Дупка, която не попада в проекта. „Имотите там са собственост на частни лица. Въпросът е поставен на правителствено ниво и очакваме развитие. При новия облик на централната градска част Дупката ще контрастира още повече”, коментира Иван Портних. Той анонсира, че администрацията му готви мерки за рушащите се фасади на сгради в пешеходната част, както и за премахване на висящите кабели и рекламните табели. Броят на преместваемите търговски обекти пък ще бъде намален.  След приключването и на останалите етапи от проекта за пешеходен ринг улиците „Сан Стефано” и „Преслав” ще бъдат забранени за автомобили, добави още градоначалникът.

Обединението „Одесос 2012”, което е проектант на пешеходния ринг, е разработило и проект за превръщането в зона за отдих на територията от басейн „Приморски” до Морска гара, която сега попада в границите на Пристанище Варна. Идеята е там бъдат изградени спортни площадки, сцени за културни събития и атракциони. Община Варна се надява идеята да бъде реализирана до началото на месец май следващата година, когато градът ще е домакин на регатата „Тол Шипс“. Отварянето на порта за посетители ще струва около 1.5 млн. лв., които са заложени в тазгодишните бюджети на пристанището и на „Пристанищна инфраструктура”. Община Варна ще настоява пред правителството и министерството на транспорта неизползваните пари да се прехвърлят в бюджетите за 2014 г. Въпросната зона ще функционира временно, докато бъде преместено пристанището. Тогава ще бъде обявен международен конкурс за проектиране на крайбрежната част.