/ Дарик Варна, архив
Варна ще приеме международната регата  "Тол шипс" в края на септември. Най-престижното ветроходно състезание в света ще стартира от българската морска столица, а „високите кораби” ще са във варненското пристанище от 21 до 24 септември. Това обявиха организаторите на регатата Sail Training International.

Варна отново е поканена за домакин на регатата Тол шипс

След Варна, ветроходите ще поемат към Сочи (1 - 4 октомври). Руско ще е и третото пристанище-домакин -  Новоросийск (6 - 9 октомври). 

Sail Training International

„Тази регата се основава на успехите на предишните серии, които се проведоха в Черно море. Опитното и приятелско българско пристанище Варна ще бъде стартовото за 450-километровата надпревара през Черно море до великолепното пристанище Сочи в Русия. След фантастична 4-дневна пристанищна програма в Сочи, корабите ще се състезават на 100 мили нагоре по брега до Новоросийск, за да завършат поредицата”, заяви Пол Бишоп, ръководител на дирекция „Състезание“ в Sail Training International.

Tall Ships: И най-големият пристигна (СНИМКИ)

Очакванията на организаторите са да има интересна флота от военни и невоенни кораби клас А, заедно с очарователна смес от други класове, които участват със своите млади кадети и стажанти от цял свят.

Събитието отново ще бъде спонсорирано от една от най-големите корабни компании в света - Sovcomflot (SCF), която е поддръжник на международното младежко ветроходство.

"Калиакра" зарадва посетителите на "Тол Шипс" с уникално светлинно шоу (СНИМКИ)

В клас А на най-големите ветроходи България се очаква да бъде представена само с един кораб - учебната баркентина „Калиакра”. Другият ни представител сред най-големите ветроходи – баркентината „Роял Хелена”, наскоро беше продадена на Военноморския флот на Доминиканската република. Корабът вече плава с новото си име -  „Juan Bautista Cambiaso”, и нищо чудно да се завърне в родното пристанище за няколко дни през септември. 

За първи път Варна бе домакин на морското тържество Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. българската морска столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината.

Третото варненско домакинство на престижната регата бе в началото на октомври 2016 г. Най-голямата атракция и при трите домакинства бяха руските ветроходи с дължина по над 100 метра. Парадът на ветрилата пък винаги събираше десетки хиляди край варненския бряг.