Tall Ships: И най-големият пристигна (СНИМКИ)
Tall Ships: И най-големият пристигна (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

И последният кораб-участник в международната регата Tall Ships пристигна тази сутрин във Варна. Плаващата руска история "Седов" акостира във Варна точно в 10 часа.

93-годишният платноход се забави с ден за официалното откриване на регатата заради трудности при преминаването през Босфора. Ветроходният гигант отплава от френското пристанище Сет на 21 април.

„Седов" е най-големият ветроходен кораб, който ще се състезава с останалите ветроходи от Клас „А". Екипажът на борда му е близо 200 души.

В момента "Седов" е най-големият все още плаващ традиционен ветроход в света. Четиримачтовият барк е кръстен на руския хидрограф и полярен изследовател Георгий Седов. Платноходът има внушителни размери - дължина 122,3 метра и ширина 14,7 метра, а мачтите му са високи 58 метра. Общата площ на платната му е 4192 кв.м. На платна развива скорост до 18 възела, а с мотор - 10 възела.

Tall Ships И найголемият пристигна (СНИМКИ)
netinfo

Tall Ships И найголемият пристигна (СНИМКИ)
netinfo

Плавателният съд има почти вековна история - строен е през 1921 г. Въпреки напредналата си възраст, легендарният руски барк все още се състезава във ветроходни регати.

Tall Ships И найголемият пристигна (СНИМКИ)
netinfo

На борда му освен класни стаи и фитнес, има киносалон със 140 места, музей за историята на кораба, бар и магазин за сувенири. През 2005 г. „Седов" участва в сним­ките на нем­ския игра­лен филм „Потъ­ва­нето на Памир", в който се раз­казва за чети­ри­мач­то­вия барк „Памир" потъ­нал по време на буря през 1957 г. За да при­лича на „Памир", корпу­сът на „Седов" е бояди­сан в черно.

Ако нямате възможност тези дни да се качите на легендарния кораб, тук умате възмож­ност да напра­вите вир­ту­ална раз­ходка на кораба.

Tall Ships И найголемият пристигна (СНИМКИ)
netinfo

"Седов" зае място до други два руски кораба - "Надежда" и "Крузенщерн". Пред последния днес има най-голяма опашка от чакащи да го разгледат.