Варна и София могат да поделят домакинството на европейска столица на културата
Варна и София могат да поделят домакинството на европейска столица на културата / снимка: DarikNews.bg архив

Варна и София могат да си поделят домакинството на европейска столица на културата през 2019 г,. смята народният представител и председател на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова. В ефира на Дарик Варна тя заяви, че само в един от двата града трудно могат да се организират 500 събития за година, които да бъдат и добре посетени.

„Варна има добри шансове да бъде избрана, ако да бъде много активна през следващата година, когато ще стане ясна печелившата кандидатура. Изборът ще бъде доста труден, но може и двата града да бъдат избрани”, коментира Петрова.

Според нея в морската столица трябва да бъде изградена нова концертна зала, както и да се ремонтират сегашните. Тя изрази надежда, че няма да има проблеми с обявената за втори път обществена поръчка за над 3 млн. лв. за модернизация на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

„Бюджетът за култура през 2012 г. остава непроменен, но хубавото в случая е, че няма и намаление. Има обаче изключително много възможности да се кандидатства по европейски проекти за около 200 млн. лв.”, добави още Даниела Петрова.