/ пресцентър
Клиниката по ортопедия и травматология на университетската МБАЛ „Света Анна – Варна“ вече е сред най-модерно оборудваните за артроскопско лечение звена в страната.

Днес ректорът на Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ проф. д-р Красимир Иванов и началникът на катедрата по ортопедия и травматология в МУ – доц. д-р Димитър Райков представиха най-новото закупено оборудване за безкръвни операции на стави.

Допълнителният инструментариум към дареното преди година от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“  - Варна високотехнологично артроскопско оборудване е пореден етап от програмата ни за повишаване качеството на обучение на студенти, специализанти и докторанти и в унисон с политиката на МУ - Варна за инвестиции във високотехнологично здравеопазване в морската столица, каза ректорът на висшето училище проф. д-р Красимир Иванов.

Професорът не скри, че университетът има амбиции да осигури за своите възпитаници и модерни симулатори, в които в рамките на обучението си те да проиграват всякакви ситуации, свързани с практическата им дейност като лекари в реална среда.
Новата конфигурация е последно поколение и Варна е сред малкото български градове, разполагащи с такъв клас оборудване, обясни доц. д-р Димитър Райков.

Допълнителният инструментариум, предоставен на специализираната клиника в МБАЛ „Света Анна – Варна“, която е и база за обучение на студенти, ще дава възможност за артроскопия на малките стави – глезенна, лакътна и гривнена, обясни още доц. Райков.

Това ще даде много нови възможности за безкръвно лечение на пациентите на клиниката и ще облекчи значително работата на хирурзите, уточни специалистът. Част от новата конфигурация  е и артроскопска помпа, която ще оптимизира работата в операционната зала и ще даде по-голяма бързина и точност на хирургическите интервенции.

Занятията на студентите, които преминават през обучение в университетската база в болница „Св. Анна - Варна“, ще се провеждат в обновените със средства на здравното заведение и оборудвани със съдействието на МУ – Варна две нови зали. Новият инструментариум е на стойност 70 000 лв., уточниха от МУ – Варна. Година след първия етап от университетската инвестицията в артроскопска апаратура за МБАЛ „Света Анна“, в Клиниката с нея успешно са оперирани 191 болни.