Уникално издание с подводни снимки излезе във Варна
Уникално издание с подводни снимки излезе във Варна / netinfo
Уникална по рода си фотоколекция “Черно море под водата” на подводния фотограф Любомир Клисуров излезе във Варна.

Изданието показва подводния свят на Черно море. На 232 страници са разположени 248 фотографии и свързани с тях текстове, по-скоро любопитни отколкото научни, които потапят читателя в неподозираната цветност на уж познатото Черно море. Показани са моменти от живота на повече от 90 представители на черноморската флора и фауна.

Книгата е уникална и като мащабност на представения фотоматериал, заснеман в продължение на цели 35 г., и като фотодокумент, който запечатва стадии от процесите на промяна във водния басейн. Например – появата на нови за региона видове. Идеята за албума се появява, когато при многото си пътувания в чужбина авторът Любомир Клисуров събира фотоколекции от всички морета и решава, че е време да има и една за нашето – Черно море.

Тънкостта при правенето на подводни снимки е свободното гмуркане, споделя фотографът. Той е започнал да се занимава професионално с хобито си преди повече от 20 г. Оттогава се е отказал от риболова, тъй като според него харпун и обектив са две несъвместими понятия.

Любомир Клисуров признава, че любимите му снимки са нощните. Фотосите се правят на дълбочина до 15 м., тъй като надолу в морето пейзажът е по-мъртъв и тинест. По думите на фотографа, моделът, който винаги е искал да заснеме, но никога не е успял досега, е морската лястовица.

Книгата – фотоалбум е на пазара от днес. Може да бъде закупена на цена от 65 лв. Цялата работа по нея е свършена изцяло във Варна, горди са издателите. Според тях, на пръсти се броят фотографите в света, които могат да направят по-хубави морски снимки от Любомир Клисуров, а в следващите 100 г. едва ли ще има такова издание от един автор, тъй като в него са вложени много труд, време, майсторство и средства.