Учредяват Белодробна лига Варна  с подкрепата на швейцарци
Учредяват Белодробна лига Варна с подкрепата на швейцарци / netinfo

Белодробна лига Варна ще започне официално дейността си с кръгла маса и освещаване на офис днес. Сдружението е плод на четиригодишна съвместна работа на водещи медици в областта на белодробните заболявания от Варна и от Сент Гален, Швейцария. Събитието ще премине под знака на Годината на белия дроб на Световната здравна организация.

За откриването от Швейцария пристига 15-членна делегация от ръководители и експерти от Белодробната лига на кантона Сент Гален. Швейцарската организация от години оказва подкрепа на Варна. В делегацията са д-р Андреас Кноблаух - водещ специалист по белодробни болести и медицина на съня, доктор хонорис кауза на Медицинския университет Варна и член на Управителния съвет на Белодробна лига - Швейцария, доц. Юрг Барбен - президент на Белодробна лига - Сент Гален, специалист по детски и белодробни болести и г-н Бруно Еберле - изпълнителен директор на Белодробна лига - Сент Гален.

Българските участници в проекта Белодробна лига - Варна са Клиниката по белодробни болести на Университетската болница „Св. Марина" и Медицинският университет Варна. От българска страна по проекта работят д-р Диана Петкова д. м., началник на сектор „Медицина на съня и неинвазивна вентилация" в Клиниката по белодробни болести на МБАЛ „Св. Марина", доц. д-р Маринка Пенева - ръководител на Клиниката по белодробни болести и проф. д-р Красимира Кисьова - дългогодишен специалист с национална известност. Силната ангажираност на МБАЛ „Св. Марина" с проекта е гарантирана от специалното внимание, което му отделя болничното ръководство в лицето на директора проф. д-р Красимир Иванов. Подкрепата на Медицинския университет Варна е осигурена от проф. д-р Анелия Клисарова - ректор на университета.

В 12 часа в МБАЛ „Св. Марина" ще започне кръгла маса по проблемите на белодробните болести. Освещаването на офиса на лигата, който се намира на ул. „Габрово" 43 А, ще бъде от 18,30 часа.