Съветник предложи да се плаща на тон извозена смет
Съветник предложи да се плаща на тон извозена смет / Дарик Варна, архив

Заплащането на сметосъбиращите фирми да се извършва на тон извозена смет до завода за преработка на отпадъци, отчетена по електронната мерителна система на предприятието в с. Езерово. Това предложи общинският съветник от „Нашият град" Владимир Тонев на днешното заседание на комисията „Благоустройство и комунални дейности" към местния парламент.

Според Тонев е по-справедливо за отделните райони на града да се определи цена на тон битова смет в зависимост от средната им отдалеченост от завода. Съветникът предложи работна група от експерти да извърши подробен анализ и да определи методология за формиране на цената на събраните и извозени боклуци от концесионерите.

Към момента фирмите получават заплащане на брой обработени контейнери за смет тип „бобър". Новият начин на заплащане би ги мотивирал да закупуват и работят с по-модерна техника, подчерта Владимир Тонев.

Предложението на общинския съветник не срещна одобрението на колегите му в комисията и дебатирането беше отхвърлено от дневния ред.