Състезание по компетентност събра ученици от страната
Състезание по компетентност събра ученици от страната / netinfo
Национална среща състезание по компетентност „Инициативност и предприемачество” беше открита днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката и Регионалният инспекторат по образованието. Срещата е част от поредица състезания, които ще бъдат проведени до края на годината в различни градове в страната, разясни заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

Темата на варненското състезание е една от приетите от Европейския съюз препоръки относно ключовите компетентности за учене през целия живот. На форума в морската столица има представители от всички областни градове в България. По-рано днес жури, сформирано от представители на бизнеса и университетски преподаватели, определи начина на работа на участниците. Състезателите са разпределени в 4 групи от по седем човека. В четирите отбора има ученици от 9 до 12 клас. Те представят 28-те области в страната.

В хода на състезанието всеки отбор си тегли въпрос и в рамките на 40 минути разработва стратегия за дейността на една фирма в конкретен сектор – производство, управление, мениджмънт, продажби. След изтичане на времето отборите се представят един по един. Печели този, който се е справил най-добре с изложението на концепцията си и с отговорите на въпроси, задавани от журито и конкурентите.

На 18 декември 2006 г. Европейският парламент и Съветът на европейския съюз приеха препоръки относно ключовите компетентности за учене през целия живот. Тези препоръки са отразени и в работните документи на Европейската комисия през 2007 година за гарантиране на качествено и модерно образование, нужно за XXI век.

Осемте ключови компетентности са общуване на роден език, общуване на чужди езици, математическа и основни компетентности в природните науки и технологиите, дигитална компетентност, умения за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество и културна осъзнатост и творчество.

Днес +