Съседи скочиха срещу строеж, наводнявал им къщите
Съседи скочиха срещу строеж, наводнявал им къщите / netinfo

Живущи на ул. „Христо Македонски" в централния район „Одесос" обявиха гражданско недоволство и заплашиха да излязат на протест срещу строеж, който създава пряка опасност от наводняване на съседните къщи.

Улица „Христо Македонски" се намира до фабрика „Христо Ботев". Разположена е под силен наклон, което от години създава проблем с подпочвените води в най-ниската част, разказа за Дарик една от потърпевшите - Пенка Вълкова. Преди да започне строежа на кооперацията, на №13 е имало къща, собственикът на която дори си направил езерце с рибки.

Наскоро къщата е продадена и на мястото започва изграждане на 5-етажна жилищна кооперация. Изкопните работи започват на 21 април, като от тогава изкопът на няколко пъти се пълни с вода. В дните около Гергьовден водата в ямата достига около 70 куб.м. След като водата се изпомпва, строителството продължава. А всички наоколо имат влага в къщите си, сподели Вълкова, чиято къща се намира на съседния на строежа №15.

Съседи скочиха срещу строеж наводнявал им къщите
netinfo

Изпълнителите на строежа не предприемат действия по изграждане на дренажна отводнителна система, жалват се живущите в съседство. От разговор със строителите на обекта притеснените съседи научили, че няма да има дренажна система, която да отвежда подпочвените води в канализацията, а направо ще се леят основите върху разстлания чакъл, който ще играе ролята на дренаж.

Съседи скочиха срещу строеж наводнявал им къщите
netinfo

„Апелираме за качествено отводняване и ефективна канализация, което би елиминирала проблема с подпочвените води", пише в жалба на потърпевшите до кметство „Одесос". Кметът на района препраща копие от жалбата към общинска дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране"за проверка на съответствието на започнатия строеж и инвестиционния проект - част „Геология" и необходимостта от предприемане на допълнителни мерки за дрениране и отводняване на изкопа, непредвидени в одобрения инвестиционен проект.

Заради липсата на адекватен отговор от общината недоволните съседи от ул. „Христо Македонски" обявиха намерението си да протестират мирно пред строежа утре в 8 часа. Ако казусът не бъде разрешен, Пенка Вълкова се закани да търси правата си и в съда.

За да бъде решен трайно проблемът, предстои укрепване на ската и отводнявяне на подпочвените води от терена. За целта има издаден констативен протокол с предписания към фирмата строител и упражняващата строителен надзор фирма. Това заяви за Дарик Николай Няголов, директор на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред". По-рано днес той се запозна на място с проблема, като в проверката се включиха служители на отдел "Строителен контрол" в дирекцията, кметът на „Одесос" Георги Недев, представители на компанията инвеститор и фирмите, ангажирани със строителството и надзор. Няголов увери, че ще се следи за изпълнение на предписанието.