/ Снимка: Дарик, архив
29-годишен мъж ще бъде изправен на съд за причиняване смъртта на пътник при шофиране без книжка, информират от Окръжна прокуратура – Варна.

На 14 декември 2015 г. 29-годишният Стоян Хр. и неговият спътник Зл. Зл., който пътувал на предната дясна седалка, се прибирали от работа с автомобила на Стоян. На варненския бул. „Владислав“ по неустановени причини подсъдимият насочил колата си към бордюра, ударил се и автомобилът се преобърнал. След завъртане колата се спряла в дърво, а от удара таванът се деформирал. Пътникът на дясната седалка получил тежка черепно-мозъчна травма и починал на място.

В хода на проведеното досъдебно производство било установено, че Стоян Хр. не притежава необходимата правоспособност да управлява МПС. Преди пътно-транспортното произшествие той бил санкциониран за допуснато административно нарушение по Закона за движение по пътищата, както и че е управлявал колата си със скорост над разрешената. Във взетата и изследвана проба кръв не се доказало наличие на алкохол или друго упойващо вещество. 

Предстои делото срещу 29-годишния мъж, който е с чисто съдебно минало, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.