Розовата къща
Розовата къща / Асен Генов
Събориха поредния архитектурен уникат във Варна, така известната Розова къща. Само за няколко часа в събота багер срина сградата на ул. „Цар Петър“ 4, алармира във Фейсбук Асен Генов от групата „Стара Варна“, като илюстрира със снимки поредната поразия в центъра на града.“ Научих в понеделник , лично за мен това беше къщата фаворит с най-голяма романтика, с невероятен двор и красива роза на входа“, каза за вестник „Труд“ главният архитект на града Виктор Бузев.

Розовата къща
Асен Генов


От общината няма издадено строително разрешително за вдигане на нов обект на нейно място, постъпило е само искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им, на което не е даден отговор. Миналата година разрушиха фасадата на къщата, като забиха едни стиропори и сега са решили да я съборят. Има багер, има свидетели, не могат да кажат, че сама е паднала. Но общината е с вързани ръце според закона, мога само да не съгласувам искането за отпадъците и камарата с боклуци да стои в двора, обясни още арх. Бузев.

Къщата е в списъка от 250 стари сгради във Варна, предложени общината за паметници на културата, за които се чака одобрението от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Не е изключено сега съдбата на Розовата къща да последват и други стари сгради, докато все още чакат ред за одобрение от НИНКН. В момента масово се рушат къщи уникати на ул.“Славянска“, на „Ив.Вазов и на други места в града, предупреди Християн Облаков, създател на сдружението „Стара Варна“. 

Розовата къща е строена през 80-те години на XIX в. и около нея е била първата българска махала във Варна от преди Освобождението, посочи Облаков.